Boekenarchief K-L

Deborah Klaassen

Bek dicht en dooreten!
Deborah Klaassen


Laura weet niet zo goed wat ze moet gaan doen als haar eindexamen er op zit. Tenslotte besluit ze - na een duwtje in haar rug van haar moeders kant - om naar Engeland te gaan als au pair. Ze is een wat dommig, vrijpostig meisje, maar één ding staat vast: ze is vast van plan om zuiver Engels te spreken en niet dat steenkolenengels dat zoveel Nederlanders gebruiken. Laat ze nu op het vliegveld bij Londen aangesproken worden door zo’n Nederlander! Hij is een jaar of dertig en loopt met een trekkersrugzak. Eigenlijk moet ze niets van hem hebben, - en dat ligt niet alleen aan zijn manier van praten -, maar ze blijft netjes en zo komt het dat ze hem haar naam vertelt, en wat ze in Londen gaat doen. Deze ‘Horrible Herman’ is slimmer dan zij, want hij vindt haar terug en ze komt niet meer van hem af.
Het verloopt in het begin allemaal niet zo makkelijk: haar koffer is zoekgeraakt op het vliegveld,  neef David die ze erg aantrekkelijk vindt, is vast homoseksueel, en als ze bij het huis aankomt waar ze de komende tijd zal doorbrengen maakt ze al meteen een lelijke val.


'Geweldig, nu was ik dus een buitenlander zonder kleding behalve een paar Naughty Santra-strings en een kinderpleister op m’n elleboog.
‘Hé, zei Ravi, ‘die is van mij.’


Ravi is het driejarige jongetje waar ze op moet passen, en Helen, de vrouw des huizes, is niet echt moeilijk. Met de heer des huizes, een tandarts, gaat het wat minder. Hij is erg precies en de eerste kennismaking verloopt niet echt soepel. Ook verdere ontmoetingen gaan niet allemaal zoals ze dat zich gewenst had.
Gelukkig komt  David geregeld op bezoek bij zijn tante en neefje. Hij helpt haar verschillende keren uit de brand, en neemt haar mee om Londen te leren kennen.


Het is wel duidelijk dat het een verhaal is in de chicklitsfeer. Het zit vol clichés, maar Deborah Klaassen weet het wel lekker te vertellen. Het leest prettig, als een lekker tussendoortje.
Bij chicklit hoort dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, en dat is ook hier niet het geval. Daar komt het aspect van de zwarte humor en rauwe horror om de hoek kijken dat je als lezer op de flap beloofd wordt. Dat zwarte en rauwe valt wel mee, maar de wendingen die het verhaal op het laatst krijgt, zijn  zeker verrassend. ‘Horrible Herman’ is de dupe, en Laura’s gebit ook…


ISBN  9789044616613 | paperback | 205 pagina's | Uitgeverij Prometheus | oktober 2010

© Marjo, 8 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER