Boekenarchief K-L

Annie Van Keymeulen

Bas
Annie Van Keymeulen


Dit boek vertelt het verhaal van Marcel Lijsterman, de enige van het gezin Lijsterman, die niet bij de dorpsharmonie zit. Hij verafschuwt de muziek en de onbeholpen majorettes. Hij wil ontsnappen aan het eenvoudige milieu van z'n familie, maar voelt zich ook gebonden door een sterk gevoel van solidariteit.


Door z'n werk bij 'antiquair', jazzliefhebber en charmeur Freddy, komt hij in contact met de wereld van de jazz en de liefde. Van Freddy krijgt hij op een gegeven moment een contrabas en daarmee begint de strijd om tot de ziel van dit instrument door te dringen. Er is niet alleen sprake van een strijd met het instrument, maar ook van een strijd met z'n ouders, die niets van dit instrument, dat niet in de harmonie thuishoort, willen weten. Langzaam maakt Marcel zich los van z'n familie, maar de familiebanden en het gevoel van solidariteit blijven aanwezig, waar z'n vader op een gegeven moment aardig misbruik van maakt.
Het boek bestaat uit vier delen, die zich respectievelijk in 1966, 1968, 1971 en 1979 afspelen. Door deze sprongen in de tijd is het verhaal soms wel eens even lastig te volgen. Zo lijkt de bas op een gegeven moment even verdwenen, terwijl er later ineens een kind is. De zwangerschap is wel aangekondigd, maar op het moment dat dit wordt verteld, is niet duidelijk wie er zwanger is. Dat wordt pas een bladzijde later duidelijk.


Het is niet alleen een verhaal over muziek, maar ook over het leven in een volkswijk en loyaliteit, waarbij wat afwijkt toch anders wordt bekeken. De loyaliteit gaat soms erg ver, zeker als het om kindermishandeling gaat. Dat de jongste dochter naar een tehuis gaat is niet alleen voor het gezin, maar ook voor het kind een klap.
Achterin het boek worden wat begrippen uitgelegd, hoewel het meeste uit het verhaal wel duidelijk wordt. Alleen de verklaring 'kikkerkop' bij het begrip 'puitshoofd' maakt niet echt veel duidelijk.

ISBN 9789052266695 | Hardcover | 255 pagina's | Uitgeverij De Geus | januari 2001

© Renate, 15 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER