Solovlucht
Aloka Liefrink
Savarana Termeer begint haar verhaal met een proloog, waarin we kunnen lezen dat het goed met haar gaat.
Gelukkig maar. Haar leven voordat ze Laurens ontmoette, met wie ze nu gelukkig is, was een vreselijke puinhoop. Haar jeugd was al niet ideaal. Ze werd geadopteerd op eenjarige leeftijd, na een verblijf in een weeshuis en groeide op bij een Vlaams gezin. Later kwam er een broertje bij, Jafar, eveneens geadopteerd. Als ze opgroeit zal ze zich steeds meer afvragen waarom haar moeder eigenlijk kinderen wilde adopteren. Er werd nauwelijks voor hen gezorgd, het was Savarana die al heel jong kookte en de was deed, de boel draaiende hield.
Dat was geen normaal huishouden maar het kon nog erger: na de scheiding van haar ouders, werden de kinderen van hot naar her gesjouwd, hun moeder verbood de kinderen contact te hebben met hun vader. Er kwam een rechtszaak, waarbij de kinderen moesten kiezen. Ze bleven tenslotte bij hun vader, maar ook hij kon geen stabiel tehuis bieden. Als hij ook nog kiest voor een nieuwe vrouw, Isabella, en na een tijdje zelf komt te overlijden, is Savarana overgeleverd aan de grillen van haar stiefmoeder. Jafar besluit weg te gaan, hij maakt de juiste keuze!
Voor het al beschadigde meisje is Isabella’s invloed funest. Ze wordt nog verder de put in geduwd, het is niet zo gek dat ze denkt dat die man die aandacht voor haar heeft haar redding zal zijn. Helaas is ook Roel iemand die haar niet een eigen leven laat leiden. Hij profiteert van haar psychische zwakheid en weet haar afhankelijk van hem te maken.
Een vriendin, met wie ze eigenlijk geen contact mag hebben, opent haar de ogen en zij helpt Savarana ook te ontsnappen aan de greep van Roel. Ze zoekt hulp en wil een boek gaan schrijven. Maar dan, helaas, ontmoet ze opnieuw een man die haar in weet te palmen tot zijn ware aard haar duidelijk wordt. En het bijna te laat is.
‘De agressor kneedt je zoals hij wil dat jij in het leven staat, kwetsbaar en bang. Dan heeft hij de macht.’
Solovlucht is een psychologische roman, geen thriller zoals op de voorflap staat. Jammer dat je insteek dus verkeerd is als je begint te lezen. Maar de manier waarop Liefrink het verhaal vertelt is waarschijnlijk overtuigend genoeg om de lezer toch door te laten lezen. Zeker als je deze omstandigheden kent, hetzij van horen zeggen hetzij dat je er zelf mee te maken hebt.
De spanningsboog is vrij klein, maar het is heel duidelijk hoe het slachtoffer keer op keer ingepalmd wordt. En vooral ook hoe het komt dat zij iedere keer weer in die valkuil stapt. Haar achtergrond wordt duidelijk beschreven: met haar psychologische gesteldheid is het nog vreemd dat ze haar lukt om uit die relaties te stappen.
Door in de proloog te vertellen hoe het nu gaat, kan het verhaal in een analytische vorm gegoten worden, het is immers achteraf geschreven. Tot in details beschrijft Liefrink hoe die vrouwen – de moeder en de stiefmoeder – en later de mannen te werk gaan, en hoe het meisje geen verweer heeft tegen deze indoctrinatie.
Liefrink (1979, Kerala Zuid-India) werd na negen maanden in een weeshuis geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar en groeide vervolgens op in het Vlaamse Kempenland. Ze studeerde public relations en werkte onder andere als team- en lifecoach.
In 2011 maakte ze haar thrillerdebuut met Fotomodel gezocht, in snel tempo gevolgd door De passiecoach (2012) en Avondmasker (2013). In 2014 schreef ze samen met Luc Deflo de thriller Onderhuids.
ISBN 9789463967297 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Hamley | oktober 2020
© Marjo, 9 januari 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER