Boekenarchief K-L

Saskia Konniger

Zhongguo
Reis naar het midden
Saskia Konniger


Om met de deur in huis te vallen, ik weet niet zo goed wat ik met dit boek aan moet. Het is een reisverhaal verpakt in een roman. Het reisverhaal is interessant, de roman niet.


De schrijfster, Saskia Konniger, heeft in werkelijkheid veel gereisd en het boek Zhongguo is geïnspireerd op een daadwerkelijk ondernomen reis door China. Van september tot december 2008 reisde Saskia van Macau naar Beijing, Xi’an, Chengdu en Lanzhou. Ze wilde o.a naar het exacte middelpunt van China. (Zhongguo betekent letterlijk ‘Rijk van het midden’) Daar had ze over gelezen en dat wilde ze wel eens met eigen ogen zien. Ze heeft ook een blog over die Chinareis bijgehouden en enkele bewerkingen daarvan staan nu ook in dit boek. De reisgedeeltes zijn prettig om te lezen en goed geschreven maar het romangedeelte...

In het boek is het niet Saskia maar journaliste Anna Winter die in opdracht van een krant de reis naar China maakt. Deze Anna ontmoet de steenrijke Hong Kong zakenman Joe waarmee ze naar het casino gaat, ze mag met zijn geld spelen. 'Verlies is voor mij, winst is voor jou', werd haar gezegd en na aanvankelijke forse winst verliest Anna uiteindelijk 50.000 euro van zijn geld. Hoewel hij er geen punt van maakt belooft ze hem terug te betalen. En hiermee hebben we gelijk de zwakte van het verhaal te pakken. Het verloren geld interesseert Joe écht totaal niets, hij zinspeelt er zelfs nooit op maar Anna zal en moet van haar journalistenloontje, ze wordt per artikel betaald, hem terug betalen. Ze vrijen met elkaar want dat is ze wel aan hem verplicht,  vindt ze, en dat het prettig is, is mooi meegenomen. Gedurende haar hele reis onderhoudt ze telefonisch contact, helpt Joe haar uit de nesten, en ontmoet ze Joe regelmatig. Hij is inmiddels behoorlijk verliefd op de mooie blonde vrouw en wil wel verder met haar. Anna twijfelt want ze voorziet een zeer luxe maar wel erg onvrij leven. Zij zal zijn kinderen moeten baren en zijn bezit worden. Haar vrije journalistenbestaan bevalt haar echter prima en dat wil ze niet zomaar opgeven. Maar ja die 50.000 euro... hoe moet ze dat terugbetalen? (terwijl er geen haan naar kraait).
Vrij in het begin van haar reis heeft Anna de antiquair Antonia Dubois ontmoet en de twee vrouwen reizen samen verder. Ze worden regelmatig voor moeder en dochter aangezien. Antonia neemt het met de wettelijke regels niet zo nauw. Zij doet Anna dan ook een heel gewaagd voorstel waardoor ze, als ze akkoord gaat, in één klap uit de problemen (die er niet zijn) is.

Het hele romangedeelte stelt weinig voor, ik heb het boek daardoor met moeite uitgelezen. De uitvoering van het plan is ook wel érg simpel gehouden. Waarom Saskia Konniger voor deze vorm heeft gekozen is mij een raadsel. De bijzondere reisverslagen en aparte ontmoetingen met Chinese mensen uit alle lagen van de bevolking staan in schril contrast met het verzonnen verhaal rond Anna. De reisverslagen laten een intelligente vrouw (in feite Saskia) zien die heel goed weet wat er in China en de rest van de wereld te koop is. Anna daarentegen is een beetje de blonde stoeipoes en naïeve dombo die als een kip zonder kop overal in trapt. De reizende 'Anna' is doortastend en vindingrijk.
Het is al met al een beetje slecht uitgevallen James Bond verhaal geworden. Gelukkig wordt er meer over de reis verteld dan over Anna maar het romangedeelte is toch te nadrukkelijk aanwezig om je daar niet aan te storen. Jammer! Saskia Konniger haalt zichzelf naar beneden door zo'n goedkoop en makkelijk verhaaltje te weven rond haar verder zeer fascinerende en goed beschreven reis door China. 


ISBN 9789460221668 Paperback 202 pagina's Uitgeverij KIT Publishers april 2012

© Dettie 2 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER