Boekenarchief K-L

Lily King

Euforie
Lily King


Schitterend boek!


Was het omdat mijn verwachtingen niet hoog waren, was het omdat "Lichte jaren" van Elizabeth Jane Howard niet vooruit komt... Ik weet zelfs niet hoe ik aan de titel van dit boek kwam of waarom ik het boek in huis gehaald heb. Gisteren had ik zin in lezen maar zoals al gezegd trekt Lichte jaren me momenteel niet. Ik heb dus maar dit boek van de stapel genomen en bijna in één ruk uitgelezen.


Het verhaal begint met Nell en Fen, een antropologenkoppel die weggaan bij de Mumbanyo, een primitieve agressieve stam in Nieuw Guinea, waar ze een dikke 5 maanden bij verbleven hebben. Door het verhaal heen voel je dat er daar iets gebeurd is waardoor Nell haar baby verloor maar er wordt niet verder vertelt wat precies. Je hebt wel een vermoeden maar het wordt niet expliciet uitgelegd.


In Angoram ontmoeten ze Bankson, ook een antropoloog die de Kiona bestudeerd. Het is kerst en ze zijn op een kerstfeest maar het is er hun te druk en Bankson stelt hen voor mee te gaan naar zijn huis bij de Kiona. Hij belooft hen te helpen om een stam te vinden aan de rivier Sepik. Hij brengt hen naar de stam "De Tam" op een 7 uur varen van "zijn" stam.


Bankson is in die korte tijd verliefd geworden op Nell en wil hen in de buurt houden omdat hijzelf heel eenzaam is. Na meer als een jaar voelt hij zich nog altijd een buitenstaander bij de Kiona. Hij voelt zich zo eenzaam dat hij een paar dagen daarvoor zelfs zelfmoord heeft willen plegen door met stenen in zijn zakken de rivier in te wandelen. Hij werd "gered" door 2 inboorlingen die niet snapten wat hij deed en hem er op wezen dat het gevaarlijk was om een rivier in te lopen, zeker met stenen in je zakken.


Het verhaal gaat over antropologie maar ook over relaties, jaloezie, bezitterigheid, opoffering, aanvaarding...
Het is gewoon heel mooi verteld. De personages zijn goed uitgetekend, de omgeving heeft vorm, alles is in evenwicht. Het verhaal zit goed ineen, het antropologisch gedeelte is in evenwicht met het relatieverhaal. Gewoon een heel goed boek.


ISBN 9789048825295 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep | maart 2015

Inge, 18 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER