Boekenarchief K-L

Lode Leenaerts

altBelangrijke mannen
Lode Leenaerts


Deze bundel met acht verhalen is satirisch bedoeld, maar al ken ik dat wereldje niet, ik krijg wel het idee dat het aardig dicht in de buurt van de werkelijkheid komt. We kunnen immers vaker lezen over inhalige mannen aan de top, over mannen die hun handen niet thuis kunnen houden wat geld en vrouwen betreft?
Over dat soort mannen gaan deze verhalen. In ieder verhaal heeft de hoofdpersoon op de een of andere manier een bord voor zijn kop. Hij gaat alleen voor eigen gewin, en sociaal of maatschappelijk betrokken maatregelen zijn alleen bedoeld om het grote publiek zand in de ogen te strooien.
Het satirische zit ‘m in het feit dat ze allemaal voor een situatie komen te staan waarin een andere man aan de top hen te slim af is.


In het eerste verhaal is die ander God, die de adjunct-directeur van een hypotheekbank terugstuurt naar de aarde om ‘de door God gegeven talenten met winst terug te laten komen.’
Hoe cynisch kun je zijn, als zelfs God mee doet aan het op macht en rijkdom beluste ‘spelletje’ van zakenlui?
In een paar van de verhalen zie je de clou al van verre aankomen: een zakenman die na een lunch waarin hij sprekers geregeld heeft die het hebben over maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, met alcohol op achter het stuur kruipt. En in dat verhaal over die man die bij het uitstappen in een stinkende hoop stront stapt en de per ongeluk achtergelaten jas van een onbekende gebruikt om dat af te vegen. Ook het verhaal over Philip die kwaad is en de ander een hak denkt te zetten door een persmuskiet het een en ander te vertellen.


Allemaal mannen die denken dat ze alles in de hand hebben, dat zij machtig zijn en dat anderen voor hen kruipen, om op een lullige manier er achter te komen dat het lot iets anders in petto heeft.
Persoonlijk vind ik het verhaal ‘Pashmina’s en nijlpaarden’ het beste, omdat daar een diepere bodem in zit. De clou is hier niet meteen zo duidelijk, je komt er slechts langzaam achter waar het om gaat.
Dat het ook hier om een over het paard getilde man gaat, die neer meent te kunnen kijken op de rest van de wereld, staat boven kijf.


De verhalen hebben met elkaar de harde zakenwereld gemeen, een wereld waar veel poeha blijkt te bestaan en diverse zeepbellen snel doorgeprikt kunnen worden. Het is een mannenwereld, vrouwen worden er slechts beoordeeld op hun uiterlijk, hetgeen het duidelijkst naar voren komt als zo’n man de moeders gaat beoordelen, die langs de lijn staan bij de wedstrijd van hun zoontjes. Maar gelukkig: ook hij krijgt het deksel op zijn neus!
De verhalen lezen vlot weg, dat wel, maar dat nepwereldje vol pluimstrijkerij staat me niet zo aan.
Ik ben benieuwd of Lode Leenaerts ook over andere onderwerpen boeiend weet te schrijven?


ISBN  9789046815458| paperback|208 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | oktober 2013

© Marjo, 2 maart  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Belangrijke mannen
Achter de schermen van onze zakelijke elite
Lode Leenaerts


“Lode Leenaerts is zelf een belangrijke man. In zijn literaire debuut zet hij zijn wereld met een cynische, scherpe en haast meedogenloze pen op papier. De verhalen van Leenaerts geven een ontluisterende inkijk in het hoofd van machtige mannen in de Nederlandse zakelijke elite. De psychologie binnen de wereld van het snelle geld en big business waren nog nooit zo tastbaar.“

Op de achterzijde van dit boek is te lezen “dat de schrijver een insider is die als geen ander kan vertellen wat er in de ziel van topbestuurders en –managers omgaat van de Nederlandse zakenwereld”. Op de voorkant van het boek staat de titel afgebeeld als belang RIJKE mannen. Dit impliceerde voor mij dat deze rijke mannen een bepaald belang zouden hebben of van een bepaald belang zouden zijn, waarvan ik graag kennis zou willen nemen. Ik ken die wereld van de zakelijke dienstverlening namelijk zelf niet.


Ik dacht een inkijkje te krijgen in die ziel van de mannen en die daarbij behorende zakenwereld. Dat is Leenaerts, voor wat mij betreft, niet gelukt. Ik had eerder het gevoel losse afleveringen te lezen van een slechte reality soap. Ik stoorde me enorm aan het jolige vlotte taalgebruik en de platheid waarmee hij de mannen en hun omgeving heeft afgeschilderd. Zo erg zelfs dat ik me niet kan voorstellen dat dit ook maar enigszins de realiteit benaderd (of dat hoop ik althans niet!).
De verhalen van Leenaerts zouden ook nog “een ontluisterende inkijk in het hoofd geven van deze machtige mannen”.
Ontluisterend is inderdaad de manier waarop hij de gedachten in het hoofd van ene Jean-Louis beschrijft op pagina 178.


‘Daar zaten ze. Dames, meisjes, eega’s, collegaatjes, telefonistes, receptionistes, management en personal assistents, officemanagers en secretaresses. Vanaf zijn favoriete tafeltje had Jean-Louis een spectaculaire inkijk in de gapende afgrond van hun blouses. Hemelsbreed scheidde niet meer dan vijfhonderd centimeter lucht hun tepels van zijn mond. Als hij een kameleon was, dacht hij weleens, kon hij er zo bij met zijn lange kleverige tong.’


Moeten die meisjes en collegaatjes (zeker maar 1 meter 50 groot, vandaar het verkleinwoordje!) met die blijkbaar voor Leenaerts onbeduidende functies als telefonistes, receptionistes enzovoort zo worden afgeschilderd? Te dom om te weten dat iemand in hun decolleté staart? Wellicht is dit het ‘cynisme uit de meedogenloze pen’ van Leenaerts zoals ook op de achterzijde van het boek te lezen is. Mijn idee van cynisme is blijkbaar een heel andere dan dat van Leenaerts.


Het enige nog enigszins aardige verhaal in het boek is dat met de titel Meltdown. Dit verhaal zou overigens over willekeurig welke gescheiden man kunnen gaan met een drukke baan en zorg voor zijn kinderen. Hier beschrijft Leenaerts het gevecht van Diederick (ook de namen van de mannen in het boek lijken stereotiep gekozen) om zijn aandacht te verdelen tussen het thuisfront en zijn werk. De tegenwoordig door iedereen gebruikte communicatiemiddelen spelen daarbij een grote rol zodat de man op elke willekeurig moment geïnformeerd wordt over het leven van zijn kinderen. Wanneer zij moeten sporten, de BBQ voor ouders en kinderen en allerlei zaken over school. Leenaerts laat zien dat het bijna onmogelijk is om aan al deze zaken voldoende aandacht te besteden zodat alles op rolletjes verloopt. Hij beschrijft de keuzes die Diederick maakt en die hem letterlijk duur komen te staan.


Ach, misschien is dit boek ook niet bedoeld voor vrouwen, maar alleen voor rijke mannen van belang? Die herkennen zich er misschien in en zullen het met veel plezier lezen. Maar ik hoopte zo door het lezen van dit boek, dat ik een ander beeld zou krijgen van die mannen dankzij de inkijk in de zakelijke elitewereld.


ISBN 9789046815458 | Paperback 240 pagina’s | Nieuw Amsterdam| oktober 2013

© Ria, 14 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER