Boekenarchief K-L

Halldór Laxness

http://www.gljufrasteinn.is/is/forsida (Halldór Laxness museum - IJslands - )

http://www.noordseliteratuur.nl/auteur/laxness

Halldör Laxness Nobelprijspagina's

 

Het herwonnen paradijs
Halldór Laxness


Achterflap: Op een dag wordt op de boerderij van Steen een veulen geworpen. Steens kinderen zijn in de wolken over het paardje, dat ze Krapi noemen. Krapi groeit uit tot een oogverblindend mooi 'sprookjespaard' waarmee het gezin, dat met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen, grote bewondering oogst.
Tijdens een staatsbezoek van koning Christiaan van Denemarken aan IJsland geeft Steen de schimmel, zijn enige bezit, aan de koning cadeau. De koning wil hem er rijkelijk voor belonen, maar de boer heeft geen dingen nodig die koningen hem kunnen aanbieden. Steen is op zoek naar iets anders, maar wat dat 'iets' is kan hij niet benoemen. Tot hij een mormoonse bisschop ontmoet, die hem doet geloven dat het paradijs op aarde in het Amerikaanse Utah ligt.


Het hele boek draait om steen. Steen woont op Helling onder Steenhelling, zijn stenen muurtjes zijn de meest perfecte in de omgeving. Zijn dochter heet Stena en diens zoontje Steentje.
Steen volgt de bisschop naar Utah en wordt daar steenbakker. Met die stenen bouwt hij weer huizen en muurtjes, maar eigenlijk bouwt hij aan het geluk. Op IJsland wil het niet lukken en ook in Utah gaat het niet vanzelf. Uiteindelijk keert hij terug naar zijn basis, waar zijn huis en zijn muurtjes in puin liggen en de helling vol brokken steen en daar begint Steen opnieuw te bouwen.


Dit is het verhaal van een man, die geen geld of goed najaagt, maar denkt met goedheid en hard werken het geluk te kunnen verdienen. Telkens stoot hij zijn neus. Als hem al iets wordt aangeboden is het goud of goederen, alleen de bisschop belooft hem geluk in het aards paradijs in Amerika. Helaas worden ook daar mensen verstoten en weggejaagd.


Een boek met die typische Laxnessiaanse ironie, vooral wat betreft zijn land en landgenoten: alle IJslanders zijn verwant aan koningen en keizers, sommige zelfs aan de helden uit de saga's. En, wanneer de bisschop op IJsland van zijn boeken is beroofd: "Dat was toch de overheid?" "Op IJsland zijn er nooit andere dieven geweest dan de overheid."
Ik vond het een heel mooi boek!


ISBN 9789044503388 | Hardcover | 284 pagina's | Uitgeverij De Geus | 2004
Herdruk in december 2015 Vertaald door Marcel Otten

© Berdine, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER