Boekenarchief K-L

Sander Kooistra

http://duizendvogels.sanderkooistra.nl

http://www.joszwarts.nl

 

Til mij op met duizend vogels
Sander Kooistra


De ik-figuur is een jongen van misschien 11, 12 jaar. Hij vertelt over zijn leven, eind jaren vijftig, Zeeland, niet ver van Middelburg.
Zijn moeder is opgenomen in een inrichting voor geesteszieken, de jongen weet niet meer dan dat ze in de war is, en opgenomen. Als hij haar gaat zoeken in het ziekenhuis kan hij haar niet vinden. Zijn vader, een veteraan, heeft ook zo zijn problemen, hij drinkt en kijkt eigenlijk niet echt naar zijn zoon om. Dus is de jongen alleen, hij vindt op school ook geen aansluiting bij de anderen.


En de enige leraar die hij een beetje aardig vindt, is net als hij geen Zeeuw. Meester Risseeuw kan heerlijk vertellen als hij in de klas les komt geven Natuurlijke Historie geeft hij. Hij vertelt graag over vogels, en de jongen luistert dan ademloos.
Soms gaat hij naar de boerderij van zijn opa en oma, de ouders van zijn moeder, die wel heel lief voor hem zijn, maar hem evenmin er voor kunnen zorgen dat zijn moeder terugkomt. Iedere dag ziet en/of hoort hij zelf ook een of andere vogel. Misschien kunnen zij hem helpen?


‘Elke dag liep ik naar de slaapkamer van mijn moeder, aan de achterkant van het huis. Dan ging ik op haar bed liggen, mijn hoofd op haar kussen, tot ik de vertrouwde geur weer rook. Dat was genoeg. Daarna knielde ik neer bij het raam, mijn armen leunend op de vensterbank en keek naar buiten om te zien wat zij ook zo vaak gezien had.’


Het verhaal is verdeeld is hoofdstukken met steeds een andere vogel in de hoofdrol. Door de eigenschappen van die dieren vallen de jongen bepaalde gedachten in, ook herinneringen.
De lezer begrijpt dat de relatie tussen de ouders niet zo best is, en de jongen wil natuurlijk niets liever dan dat het weer goed komt. Maar kan hij daar voor zorgen?


Jos Zwarts, een vogeltekenaar, maakt schitterende tekeningen die volledig passen bij de tekst.
Een prachtig klein verhaal over een dromerig kind dat zijn verdriet kwijt kan bij de vogels, een verhaal dat vol nostalgie zit, heimwee naar het Zeeuwse boerenland zoals dat lang geleden was.


Til mij op met duizend vogels stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2018 en werd door de jury verkozen tot Beste Debuut.

ISBN 9789082776003 | hardcover | 124 pagina's | Uitgeverij Specht | november 2017
Met vogeltekeningen van Jos Zwarts.

© Marjo, 12 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER