Vleugelslag
Soms heb je van die boeken en in dit geval ook schrijvers die totaal anders zijn dan je dacht en dat was bij met dit boek het geval. Ik had bij Wally Lamb de oneerbiedige associatie met niet al te zware vrouwenboeken, maar dat bleek geenszins het geval. Vleugelslag is bepaald geen lichte kost. Het is een zeer indringend boek, gebaseerd op het drama op de Colombine Highschool waarbij twee studenten veertien medestudenten en een docent neerschoten en daarna zichzelf.
Meer nog dan die aanslag op zich gaat het boek vooral over de gevolgen van geweld, oorlog en trauma’s, in dit geval dus met name dit trauma, maar ook andere geweldsituaties zoals oorlogen, op de overlevenden. En dan met name over het Post traumatisch stresssyndroom. De vrouw van de hoofdpersoon, Maureen, is getuige en overlever van deze gruwelijke aanslag. Een dag die het einde blijkt van het leven zoals ze dat tot die tijd leidde en ook van de persoon die ze tot die tijd was. Ze komt totaal beschadigd en met angst en herbelevingen en wanen uit de strijd, en wordt uiteindelijk van slachtoffer dader.
Door dit boek heen loopt ook nog de geschiedenis van de voorouders van de hoofdpersoon. Dat maakte het boek wat mij betreft wel erg “breed” maar paste ook wel weer in het boek.
Sterk vond ik vooral dat niemand in dit boek zwart of wit is. Zelfs voor de daders word in het boek een gedenkkruis geplaatst, en vooral bij Frank en Maureen, de hoofdpersonen is er heel veel zwart en heel veel wit. Er zijn veel nuances. Heel veel strijd en vallen en opstaan en in geen geval een zwart wit plaatje van het stereotype dader of slachtoffer, of van goed een mens óf slecht mens.
In het boek komen twee symbolen steeds terug. De vlinder, waar de titel op gebasseerd is, als teken van hoe de beweging van iets kleins iets catastrofaals in gang kan zetten. Én de bidsprinkhaan, die herhaaldelijk in het verhaal opduikt als teken van hoop.
Het is geen boek wat je even leest, en ook geen aanrader voor iedereen want het is tamelijk heftig,
Maar ik vond het een indrukwekkend boek. Het zit bij mij nog wel even in mijn hoofd in ieder geval.
ISBN 9789045800745 Paperback 687 pagina's | Uitgeverij Mouria | februari 2009
vertaald door Inge de Heer en J. Jonkers
© Wil, september 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Vergeef me
Wally Lamb
Wederom werd ik, net als bij Vleugelslag, misleid door de titel en de vredige kaft van dit boek met twee jongetjes in matrozenpakjes, maar deze keer was ik toch iets beter voorbereid. En gelukkig maar, want al op de eerste bladzijdes barsten de gebeurtenissen weer in alle heftigheid los.
Hoofdpersonen in dit boek zijn de tweelingbroer Dominique en Thomas. Thomas is paranoïde schizofreen en het boek begin met de scène dat hij in een bibliotheek zijn eigen hand eraf snijd als daad om de inval in Koeweit te stoppen. Het amputeren lukt maar zijn actie heeft natuurlijk vooral gevolgen voor zichzelf en niet zozeer voor de wereldvrede. Hij wordt opgenomen in een gesloten inrichting, zeer tegen de zin van zijn broer Dominique, die de strijd aangaat hem daar weer zo snel mogelijk uit te krijgen.
Uit het gezichtpunt van Dominique, volgen we vervolgens de verdere ontwikkelingen. En ook de gebeurtenissen die geweest zijn, in de jeugd van deze twee broers, en in de generaties daarvoor.
Het is bijna onmogelijk te zeggen wáár dit boek nu eigenlijk over gaat, maar als het érgens over gaat is het wel over de lijnen in de familiegeschiedenissen, overeenkomsten door de generaties heen, en ook vooral over hoe de geschiedenis van de ene generatie weer invloed heeft op de volgende generatie.
Én het gaat, de titel zegt het al over, grote thema’s... de moed je geschiedenis onder ogen te zien en geen slachtoffer te zijn, de moed de ander te vergeven, jezelf te vergeven.
Ik ben nogal gegrepen door de boeken van Wally Lamb en één van de redenen daarvoor is dat de personages nooit zwart wit zijn, mensen zijn niet goed of slecht, ze worstelen en zijn soms goed en soms slecht. En uiteindelijk komen ze toch verder op hun pad.
En verder, ook niet onbelangrijk is Lamb een begenadigd verteller, hij voert je aan zijn hand door de gebeurtenissen en de geschiedenis heen en met name bij de beide broers weet hij je het gevoel te geven dat je ze al járen kent.
Een aanrader voor wie van stevige boeken over grote thema’s houdt.
ISBN 9789022530078 Paperback 744 pagina's | Boekerij | juli 2001
Vertaald door Inge de Heer, J. Jonkers
© Wil, november 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Walvismuziek
Wally Lamb
Dolores Price groeit op bij een gewelddadige en leugenachtige vader en een in eerste instantie onderdanige en daarna vooral labiele moeder. Op haar dertiende komt daar ook nog een verkrachting bij, en dan nog blijkt de rampspoed niet ten einde. Tegen de tijd dat Dolores, na veel omwegen toch op de universiteit terecht komt is ze een zwaar beschadigde vrouw die zichzelf letterlijk verstopt heeft in haar eigen vet. Normaal functioneren lukt haar nauwelijks, en met de enige vriendin die ze op de universiteit heeft loop het dramatisch mis. Radeloos neemt ze een taxi richting de kust, aangetrokken door een walvis die daar is aangespoeld, en vastbesloten een einde aan haar leven maken. Dat doet ze uiteindelijk toch niet, en vanaf het strand komt ze in een inrichting terecht en begint de confrontatie met alle weggestopte pijn.
Wat mij betreft begint het verhaal dan eigenlijk pas echt. Tot die tijd raakte ondanks alle rampspoed de hoofdpersoon me niet echt, misschien omdat ze totaal onsympathiek is, maar tijdens de gesprekken en therapieën met haar psychiater kantelt het verhaal, soms op ontroerende wijze, en ontvouwt zich een vrouw die met vallen en opstaan toch de strijd aan gaat en haar weg zoekt.
Zoals altijd in de boeken van Lamb zijn de mensen niet zwart óf wit, niet goed of fout. Het gaat over processen, over, ook als je het wéér niet goed doet, tóch verder gaan en je plaats in de wereld vinden. Aan het einde van het boek vindt Dolres toch een manier min of meer in het reine te komen met de mensen uit haar verleden en heeft ze een kring van mensen om zich heen die wij tot de outcast zouden rekenen maar die haar vol warmte omringen.
Anders dan in de andere twee boeken van Lamb duurde het dit maal even voor het boek me te pakken had, maar dat gebeurde dus toch, en de eindconclusie is dan ook dat dit gewoon een goed boek is.
ISBN 9789022528006 Paperback 382 pagina's | De Boekerij | juni 2000
vertaald uit het Engels door Inge de Heer en Johannes Jonkers
WilV, november 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER