Boekenarchief K-L

Nicole Mary Kelby

altThe Pink Suit
Nicole Mary Kelby


Presidentsvrouw Jacky Kennedy droeg op 22 november 1963, op de dag dat haar echtgenoot om het leven kwam, een opvallend roze mantelpakje. Het is dat pakje dat het onderwerp van deze roman vormt. Om het maar meteen duidelijk te stellen: dit is historisch, net zoals het modehuis dat het pakje vervaardigde echt bestaan heeft.
Ook is historisch verantwoord dat Jackie Kennedy haar kleding graag in Parijs kocht, en dat men in het Witte Huis daar op tegen was: het moest Amerikaans zijn.
De oplossing: Chez Ninon stond bekend om het kopiëren van onder andere de ontwerpen van Coco Chanel. Zo ook ‘the pink suit’, dat op verzoek van Maison Blanche (=het Witte Huis) nagemaakt werd voor the first lady. Deze roman vertelt het verhaal van begin tot eind: van ontwerp, lap stof, tot en met kant en klaar pakje en hoe het na 22 november met het bebloede pakje afliep.


De uit Ierland afkomstige Kate dweept met de first lady. Van alle kledingstukken die al door Chez Ninon gemaakt zijn, heeft ze kopieën gemaakt, voor haar zus die toevallig dezelfde maten heeft.  Als de opdracht binnenkomt voor het roze pakje, is ze dolblij: zal ze nu eindelijk bij een passessie haar idool ontmoeten?
Het pakje is natuurlijk volledig handwerk en de stof is van een ruw bouclé dat niet makkelijk te verwerken is.  Kate naait haar vingers zowat stuk.
In de maanden dat ze daarmee bezig is, leren we haar kennen: haar leven als hardwerkende immigrant – ze stuurt haar vader in Ierland de helft van haar salaris - , de omgang met de slager, die haar graag als zijn vrouw wil, hetgeen dus voor hem automatisch inhoudt dat ze ook aan zijn zijde zal werken in de winkel. En natuurlijk de gang van zaken in het modehuis, waar de eigenaressen op een heel eigen wijze de boel bestieren. De concurrentie tussen modehuizen is groot.  En al zijn de eigenaressen van Chez Ninon dus vrouwen, het is niet vanzelfsprekend dat een vrouw blijft werken na haar huwelijk, en al zeker niet zelfstandig.
Zo is naast het verhaal over the first lady en het maakproces van het mantelpakje, dit boek ook het verhaal van de American dream.
Een interessant en boeiend verhaal, met een beeld van de tijdsgeest.


Feit: alles van de moordaanslag wordt bewaard in een hermetisch afgesloten ruimte in het Nationaal Archief in Washington. In deze kamer wordt ook het roze, met bloedvlekken besmeurde kostuum van Jacky bewaard; het mag pas 100 jaar na de moordaanslag tentoongesteld worden, uit piëteit voor de nabestaanden.


Nicole Mary Kelby
(Florida) studeerde creatief schrijven en literatuur. Ze schrijft romans en korte verhalen, en gaf al les aan universiteiten in Ierland, Florida en Minnesota.


ISBN 9789492168016  | Paperback | 288 pagina's| Uitgeverij Karmijn | mei 2015
Vertaald uit het Engels door Hilke Makkink

© Marjo, 25 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER