Boekenarchief K-L

Ilse Josepha Lazaroms

Elders
Ilse Josepha Lazaroms


Boven slaap je. Beneden zit ik. Ik ben je moeder.


Aanvankelijk laat de verteller van het verhaal je niet toe. Ze blijft op afstand, zoals ze haar hele leven zelf het gevoel heeft gehad dat ze alleen en afgezonderd was.
Anderen zagen haar als een aparteling, als iemand die er nooit bij hoorde.
Ze voelde zich ook nergens thuis, was constant onrustig, op zoek naar iets, maar wat? Al vanaf haar zeventiende is ze op de vlucht. Ze vlucht dan haar ouderlijke huis uit, vlucht later haar studentenkamers uit, reist en woont over de hele wereld. Maar ondanks alles voelt niets als een thuis.
En dan wordt ze moeder...


De eerste jaren van haar moederschap blijft de onrust, haar dochter heeft in haar eerste vijf levensjaren al op diverse plekken in de wereld gewoond. Maar ze weet dat dit niet langer kan. Ze wil haar dochter het niet aandoen dat ook zij zich nergens thuis zal voelen. Ze hoopt dat ze nog op tijd is.


Boven slaap je, beneden zit ik. Ik ben je moeder, is het steeds weerkerende zinnetje.
Ze is ook móeder, in hart en nieren, haar kind is haar alles. Daarom stopt ze met vluchten. Die nacht zal de nacht worden waarin ze haar demonen aan zal kijken.
Het móet, voor haar dochter. Zij zal de ijzingwekkende familieschakels doorbreken, dankzij haar zal de wending plaatsvinden.


Tijdens het verloop van het verhaal stelt de ik-verteller zich steeds meer open. Met haar innerlijke strijd en het toelaten en onder ogen zien van de reden van haar steeds opnieuw willen vluchten, laat ze de lezer ook toe. De lezer begint steeds meer te voelen waar de vrouw mee bezig is, welke confrontatie zij aangaat.


Zij is de moeder waarvan bij de geboorte al gezegd werd dat het een denker is. De moeder die 'opgegroeid is in het verhaal van haar oma' maar weet dat ze daar niet moet blijven wonen. De moeder die weet dat écht thuiskomen helemaal niet zo makkelijk is. De moeder die weet dat ze de stemmen in haar hoofd moet inruilen voor haar omgeving.
De moeder die weet dat zij het van geschreven woorden moet hebben, of van de witregels?


Zelden is in zulke rake beschrijvingen en schitterende bewoording een innerlijke strijd weergegeven. Het verhaal maakt je stil én geeft moed.
Een boek dat vraagt om meerdere keren gelezen te worden. Eerlijk. Indrukwekkend. Prachtig. Lezen!


ISBN 9789025475611 | Hardcover | 136 pagina's | Atlas Contact | 4 juni 2024

© Dettie, 4 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER