Boekenarchief K-L

Caroline Lamarche

http://www.carolinelamarche.net

 

De dag van de hond


Er loopt een hond langs de snelweg. Waarschijnlijk is hij door zijn baas uit de auto gezet. De hond rent en niemand kan hem stoppen. Op een gegeven moment steekt hij zelfs de weg over naar de middenberm. Diverse mensen zien de hond rennen en hebben er hun eigen gedachten bij.
Een vrachtwagenchauffeur zet zijn wagen aan de kant en probeert de automobilisten te waarschuwen. Voor je het weet heb je een groot ongeluk met doden als gevolg. Hij heeft net een gesprek achter de rug met een journaliste van een tijdschrift, aan wie hij een verzonnen levensverhaal verteld heeft, een leven dat hij zou willen hebben. In werkelijkheid is hij eenzaam en in de steek gelaten, net als de hond.
Alle personen die in de volgende hoofdstukken hun gedachten over de hond uitspreken, identificeren zich met hem. Allemaal zijn ze eenzaam en op verschillende manieren in de steek gelaten. De priester op leeftijd door de door hem aanbeden vrouw. De vrouw die haar relatie gaat beëindigen door een kinderverzorgster in haar jeugd. De homoseksuele fietser door zijn vrienden. De weduwe door haar echtgenoot, die stierf. De dikke dochter door haar ongeïnteresseerde moeder.
Ieder verhaal heeft zijn eigen toon en sfeer. Samen vormen ze een stevige ketting, waaraan alleen het slotje ontbreekt, want graag had ik geweten of de hond deze race overleefd heeft. De dochter in het laatste hoofdstuk gelooft er heilig in. In het beeld van deze sterke hond vindt zij uiteindelijk kracht om haar eigenwaarde op te krikken. Een dier dat zo sterk is mòet wel overleven, en zo zal zij het ook.
Een hond rent langs de snelweg en dit gegeven heeft een reeks schitterende verhalen opgeleverd, die zonder meer de moeite waard zijn.


ISBN 902825062x Proza, 96 pagina’s (Le jour du chien) Vertaling Rokus Hofstede Verschenen in 1999 2e druk Van Oorschot

© berdine, september 2006

Reageren? Klik hier!