Boekenarchief K-L

Pauline Kok

altHet vergeten kamp
Pauline Kok


In 1942 geeft het Nederlandse leger in Nederlands-Indië zich over aan het Japanse leger. Alle Nederlanders worden opgesloten in kampen, en Paulines vader wordt tewerkgesteld bij de beruchte Birma Spoorlijn. Het gezin, de achterblijvers weten dat niet, zij weten niet meer dan dat hij net als alle andere mannen weg is.
Vrouwen en kinderen tot twaalf jaar belanden in een ander kamp, en worden een paar maal overgeplaatst voor zij in oktober 1945 eindelijk vrij zijn. Hoewel het een betrekkelijke vrijheid is: de Jappen zijn dan wel verslagen, maar de Indonesiërs willen geen Nederlanders meer op hun eilanden, ze willen onder leiding van Soekarno een zelfstandige staat.


Voor maart 1942 woont Pauline met haar familie in Langsa op Noord-Sumatra als de Japanners binnen vallen. Ze worden geïnterneerd: eerst in het Simon Fraaij Hotel en later in de 'echte' interneringskampen Kamp Keudah, Lawe Singalagala, Belawan Estate II en Aek Paminke.
Later zal blijken dat de Japanners de opdracht hadden hun gevangenen slecht te behandelen, uit te hongeren en er zou ook een bevel tot executie komen. Dat laatste is uitgebleven, maar honger en ontbering was er wel degelijk. De Jappen waren wreed, sloegen er om het minste of geringste op los. Urenlang stonden de vrouwen met hun vaak nog kleine kinderen op de appelplaats, in een verzengende zon, of doornat in een tropische regen.


Twaalf is ze als de bezetting begint, ze is een meisje dat had moeten spelen, dat jongens en de liefde had moeten leren kennen. Het wordt een heel ander leven. Het tekent haar voor de rest van haar leven. Voor haar is het nog moeilijker omdat haar moeder meer aandacht heeft voor de kleintjes, en voor de enige zoon. Pauline kan niet veel goed doen, het is alsof de moeder haar vanaf de inval beschouwt als een volwassene, die ze absoluut niet is.


Pauline Kok vertelt haar persoonlijke verhaal, maar door haar verhaal lezen we hoe vreselijk het bestaan voor de vrouwen en kinderen geweest moet zijn. Een stukje geschiedenis dat nog vrijwel onbekend is.
Voorin staat een plattegrond van Noord Sumatra. Ergens achterin een handgetekend plattegrondje met de aanduiding van de graven.


ISBN 9789022564165 |paperback |320 pagina's |Uitgeverij Boekerij| augustus 2013
Vertaald uit het Engels door Inger Limburg

© Marjo, 17 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER