Boekenarchief K-L

Benjamin Ludwig

http://benjaminludwig.com

 

Ginny Moon heeft gelijk
Benjamin Ludwig


"We horen vaak over kinderen met een lichamelijk of geestelijke aandoening die iets speciaals hebben. De veertien jaar oude Ginny Moon is inderdaad speciaal maar niet omdat ze autistisch is. Ginny Moon is specialer dan ik kan beschrijven. Ze is een heldin, een dappere meid, die tot haar negende jaar het meest onvoorstelbare moest ondergaan."


Dit bovenstaande schreef ene Angela M. in een Engelse recensie. En ze heeft helemaal gelijk. Het verhaal over Ginny Moon is namelijk aangrijpend, hartverwarmend en ontroerend en bovenal krijg je enorm respect voor Ginny die door niemand begrepen en serieus genomen wordt. Toch vecht ze door met een ongelooflijke wilskracht om te doen waarvan zij vindt dat zij dat moet doen...


Het verhaal
Gloria, de biologische moeder van Ginny, was een gewelddadige aan drugs en mannen verslaafde vrouw. Ondanks dat ze gek op haar dochter was, kon ze niet voor haar zorgen. Als er weer een man in huis bivakkeerde dan werd er niet naar het meisje omgekeken, dan bestond Ginny niet. Ginny was dan ook graatmager toen ze door de Sociale Dienst bij de vloekende en tierende Gloria werd weggehaald.


Na drie pleeggezinnen waarin het niet klikte, lijkt Ginny nu op de goede plek terecht te zijn gekomen. Ze is geadopteerd en ze voelt zich veilig in 'Het Blauwe Huis' bij Maura en Brian, haar vader en moeder 'voor altijd'. Maura weet dat Ginny exact negen druiven moet eten 's ochtends anders is haar dag bedorven en Brian heeft precies de goede toon gevonden waardoor hij een fijn contact met Ginny heeft. Maar wat hij niet weet is dat Ginny verwoede pogingen doet om haar biologische moeder terug te vinden. Klasgenoot Larry en met name zijn facebookaccount helpen Ginny verder, waardoor ze zich op gevaarlijk terrein begeeft want ondanks dat moeder Gloria haar dochter graag terug wil, is nog steeds niet te vertrouwen. Ginny twijfelt, maar ze móet, hoe kan ze het contact aanpakken?


De geboorte van de kleine Wendy maakt echter dat in Het Blauwe Huis ook alles anders wordt, bovendien triggert het Ginny op een enorme manier. Het haalt herinneringen naar boven die op zijn zachts gezegd niet prettig zijn. De drang om Gloria te zien wordt nóg groter.  Maar als je een aandoening hebt waardoor je niet altijd kunt zeggen wat je bedoelt en voelt dan kunnen dingen flink uit de hand lopen... Niemand begrijpt Ginny en ze snappen al helemaal niet dat ze steeds maar naar Gloria vraagt en telkens weer met haar in contact probeert te komen, ondanks alle ellende die ze met die agressieve, impulsieve vrouw mee heeft gemaakt.


Ginny voert gesprekken met haar begeleidster, de psychologe Patrice, een van de weinige mensen die ze voor honderd procent vertrouwt, maar ook Patrice komt er niet achter waarom Ginny steeds haar eigen glazen ingooit en waarom ze maar blijft herhalen dat ze Gloria moet spreken.


Wij als lezer, weten wél wat Ginny drijft, wij mogen haar gedachten namelijk lezen. Het is Ginny zelf die ons, op haar eigen uniek manier, haar roerende verhaal en worsteling vertelt.  Het duurt echter wel een flinke tijd voordat de reden van haar dwangmatige houding blootgegeven wordt, maar áls je het eenmaal weet dan breekt je hart bijna en hoop je zo dat iemand de strijd en worsteling van het meisje begrijpt en in gaat zien. De dappere Ginny raakt ellendig genoeg steeds meer de greep op haar leven kwijt en dat is zo te begrijpen. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar gevoelens en haar eigen unieke logica. Ze weet wat ze moet doen, maar weet ook dat ze dan ook heel veel kwijt zal raken... Ze voelt zich langzaam wegzakken naar een Ginny die ze niet kent, bestaat ze eigenlijk wel?, vraagt de in feite eenzame Ginny zich inmiddels af. Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die wel erg veel om haar geven...


Het is zo'n boek waarmee je niet kunt stoppen, het verhaal bezorgt je af en toe een brok in je keel, raakt je diep. Je hebt gewoon geen rust totdat je weer verder kunt lezen. Je wil en móet weten of het wel goed komt met die dappere, wijze Ginny met haar grote hart.

Het is overigens verbijsteren dat Benjamin Ludwig zich zo goed heeft weten te verplaatsen in het hoofd van een veertienjarig, autistisch meisje. Maar het feit dat hij en zijn vrouw zelf een autistische tiener hebben geadopteerd zal er ongetwijfeld aan flinke steen aan bijgedragen hebben.
Lezen dit boek! Het is prachtig.


ISBN 9789402725308 | Paperback | 382 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | juni 2017
Vertaald door Mieke Trouw

© Dettie, 25 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER