Boekenarchief K-L

Natalie Koch

http://natalie-koch.blogspot.nl

 

Streken


Arthur Bronckhorst, groeit op met zijn broer Alexander. Beiden zijn zéér muzikaal en hebben een vader die op een veeleisende manier probeert het uiterste uit zijn zoons te halen. Hij zorgt ervoor dat de broers als het ware een concurrentieslag aangaan. Arthur is de extraverte van de twee broers, hij weet het publiek te bespelen met zijn charme. Alexander is eigenlijk een begaafder musicus maar hem gaat het meer om de muziek zélf. Van hem hoeven de optredens niet, hij wil componeren, zijn eigen muziek maken en niet keer op keer de strijd aangaan met andere musici. Na weer een concurrentieslag verdwijnt hij. Zijn naam mag vanaf die tijd niet meer genoemd worden in huize Bronckhorst.
Arthur groeit uit tot een gevierd cellist maar de gedachten aan zijn broer blijven hem achtervolgen.
Inmiddels is Arthur bijna vijftig, zijn lijf begint te weigeren, het harde werken, het vele spelen breekt hem op. Hij heeft een vrouw en een minnares maar feitelijk houdt hij alleen van zichzelf, draait alles om hem.
En dan ontmoet hij Chrissie, een zeer begaafde, jonge celliste, leerling van het conservatorium waar hij masterclasses geeft.
Chrissie raakt met haar spel een snaar in hem die hij al lang niet meer gevoeld heeft.


"Hij leunde achterover en luisterde. Haar vingers vlogen over de snaren, kneedden en poetsten de tonen tot ze leefden, haar hoofd bewoog heen en weer als een contragewicht voor de soms lyrische, soms vinnige streken van haar arm. Feilloze stokbeheersing [...] Hij vergat waar hij was. [...]
Hij betrapte zich erop dat hij zijn adem inhield [...]"
"Zoals de tonen zich loszongen van de snaren, zoals ze vol passie joeg en van iedere noot poëzie maakte, een onmisbaar woord in een hecht verhaal. Ze resoneerde in hem alsof hij zelf speelde, vrij van alle belemmeringen zoals hij lang niet meer gespeeld had. [..] In haar spel hoorde hij wat het zijne miste."


Vanaf die tijd is Arthur gefascineerd door Chrissie, als een verliefde jongen maakt hij plannen, zoekt hij contact, verwaarloost voor de rest zijn optredens, zijn vrouw, zijn minnares.
En Chrissie? Zij is erg gevleid maar reageert heel anders dan Arthur had kunnen denken.


Een goed verhaal dat blijft boeien. De liefde voor muziek spat als het ware van de bladzijden af. De personages zijn goed uitgewerkt. Chrissie de sterke, jonge vrouw die weet dat ze goed is versus Arthur, de charmeur, de gevierde man, gewend alles te krijgen wat hij wil maar duidelijk in een mid-life crisis zit, levend met een verleden dat hij moeilijk van zich af kan zetten. Je ziet ze voor je.
Er zitten mooie, onverwachte wendingen in het verhaal. Een boek dat moeilijk na te vertellen is omdat er een sfeer gecreëerd is die je moet ervaren. Lezen!


Paperback | 271 Pagina's | Em. Querido's Uitgeverij | 2006 ISBN: 9021472740

© Dettie, december 2006

Reageren? Klik hier!