Boekenarchief K-L

Gawie Keyser

literatuur De donkere kant van de straat

Dit boek vergt nogal wat van de lezer. Het bestaat toch bijna voor de helft uit citaten uit, en gesprekken over, films, boeken, strips en nog meer aanverwante media.
Nu is het niet direct nodig dat je die als lezer ook allemaal kent, soms is de bedoeling ervan duidelijk uit de context op te maken, maar ik denk toch dat het veel prettiger leest als je de fragmenten wèl zou herkennen. Ook muziek speelt een grote rol, zangers en bands, vooral van de laatste decennia van de vorige eeuw. Een enkel idee, gezegde of gedachte van een van de personages kan meteen een stukje songtekst oproepen.


Het verhaal is dat van de jongeman Stephen Nooitgedacht, die opgroeide in een gewelddadig Zuid-Afrika. De jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw. Stephen en zijn vriend Davey zijn alle twee zot op films en comics. Ze hangen zoveel mogelijk rond in bioscopen, vooral die ene, de Mikado, waar bijna aan één stuk door films vertoond werden. De wereld van de jongens is verzadigd van geweld, seks en ook komen ze met drugs in aanraking. Als dan bijna voor de ogen van de jonge Stephen een buurgezin wordt overvallen - de man bruut vermoord, de vrouw verwond en verkracht- wordt de impact van het voorval nog uitvergroot omdat zijn fantasie aanvult wat hij niet gezien heeft. Het blijft hem achtervolgen.
De liefde is er in de vorm van het meisje Valerie. Hij krijgt geen hoogte van haar, ze is afstandelijk. Pas als ze zelfmoord pleegt dringt tot hem door wat er aan de hand was.
Dit alles wordt door de oudere Stephen verteld. Hij is dan journalist geworden, waardoor hij in zijn dagelijkse leven opnieuw en nog heftiger wordt geconfronteerd met geweld. Patricia is zijn nieuwe liefde, maar ook zij is anders dan hij denkt. Als haar verleden haar inhaalt en tot een drama leidt, is Stephen compleet van slag.
We lezen het verhaal dat hij vertelt in die toestand. Het wordt steeds moeilijker te onderscheiden wat er werkelijkheid is en wat niet. De echte wereld vermengt zich met filmbeelden, al of niet uit Stephens verbeelding. Een wonderlijk boek, in een heel eigen wisselende stijl. Toch wel de moeite waard.


ISBN 978 90 204 03299 Paperback 287 pagina's | L.J. Veen | september 2008

© Marjo, november 2008|

Lees de reacties op het forum, klik hier