Ter voorbereiding op het volgende leven
Atticus Lish
Samenvatting:
In de restaurantkeukens in de onderbuik van New York zwoegt Zou Lei, een illegale immigrante uit de woestijn van China. De constante angst voor de immigratiedienst overschaduwt haar bestaan. Voor Zou Lei is hard werken geen keuze, geen stap op weg naar de Amerikaanse droom maar een constante strijd om te overleven, om de honderd dollar per week bijeen te sprokkelen die ze betaalt voor haar hoekje in het piepkleine appartement dat ze deelt met vele andere illegalen.
Tijdens een van haar schaarse pauzes loopt Zou Lei drievoudig veteraan Skinner tegen het lijf. Skinners traumatische ervaringen in Irak hebben diepe psychische wonden achtergelaten, en de enige manieren waarop hij zijn demonen weet te bedwingen zijn alcohol en zijn lichaam tot het uiterste drijven in de sportschool.
Ondanks de taalbarrière herkennen de twee iets in de ander, en er ontstaat een relatie die een glimp hoop biedt in hun beider harde bestaan. Maar de realiteit in dit New York is allesbehalve een sprookje, en de omstandigheden zijn allesbehalve ideaal. Met Ter voorbereiding op een volgend leven heeft Atticus Lish een verpletterend debuut afgeleverd; zowel een j'accuse als een liefdesbrief aan New York City, een indringend portret van de onderkant van New York, waar de Amerikaanse Droom voor immigranten en oorlogsveteranen onbereikbaar lijkt.
Een dik boek met een flinterdun verhaal, dat desalniettemin aangrijpend is. Het is een aanklacht tegen de Amerikaanse staat, die zich van zijn burgers niets aantrekt, laat staan van zijn illegale burgers. Een aanklacht tegen de mens in het algemeen, die zich niet bekommert om zijn naasten en alleen zijn eigen belang laat gelden.
Wat de stijl betreft stond het boek me enorm tegen: pagina na pagina pure registratie van het leven op straat. Het duurt zodoende ook lang voordat de hoofdpersonen gaan leven. Heel lang blijven ze gewoon passanten, weliswaar met een verleden waar je "tjonge, jonge!" bij denkt, maar door de koele, nuchtere toon van het verslag van Lish raken ze je niet echt. Je krijgt geen beeld van hun innerlijke leven, van Skinner gaandeweg een beetje, van Zou Lei helemaal niet.
Het is ook niet altijd duidelijk wat er gebeurt en na een tijdje kan je dat ook niet meer schelen. Je weet dan dat er een scene wordt beschreven, die voor het verhaal niet van belang is. Wat mij betreft een teveel aan couleur locale, maar voor een ander is dat misschien juist de kracht van dit boek.
ISBN 9789048827138 | Paperback | 496 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep | september 2015
vertaald door Anne Jongeling
© Berdine, 11 februari 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER