Boekenarchief K-L

Lluís Llach

http://www.lluisllach.cat

 

De drie Maria's
Lluís Llach


Úrsula was veertien jaar toen ze voor de eerste keer La Prinicpal, het huis van haar werkgever, betrad. Ze zou daar haar hele leven blijven wonen. Ze werd aangesteld als dienstmeisje maar groeide uit tot een onmisbare schakel tussen vrouw des huizes en overige aanwezigen en bezoekers van la Pincipal. Úrsula is in feite de centrale figuur in dit markante verhaal over de drie Maria's. Het is ook Úrsula die de geschiedenis vertelt van La Pincipal aan inspecteur Lluis Recader, die het onderzoek naar de onopgeloste moord op Ricard - hoofd van de dagloners - heropend heeft. Een moord die plaatsvond op 18 juli 1936. Een moord waarbij het lichaam, vooral in de liesstreek, zwaar toegetakeld bleek.


La Principal was het grootste en rijkste wijn- en herenhuis van het Spaanse plaatsje Pous in de streek Abadía. Destijds werd het huis beheerd door Andreu Roderich gehuwd met Blanca Basses. Úrsula raakte op haar zeventiende ongehuwd zwanger maar Blanca ving haar op en vroeg haar te blijven en zo gebeurde het dat twee maanden na de geboorte van het eerste kind, een zoon, van Blanca, Úrsula beviel van haar eigen dochter. De twee kinderen leken zo erg op elkaar dat er zelfs sprake was van 'een tweeling die alleen niet gelijktijdig geboren was'. Blanca bleef Úrsula echter steunen en Andreu sprong van het ene bed in het andere, niet wetende dat de vrouwen het wisten. Ze waren als 'twee bloempotten die door dezelfde gieter besproeid werden' vertelt de schrijver ons.


Maria, later de Oude Mevrouw genoemd is het derde kind van Blanca en Andreu. Zij is een schoonheid en vele mannen dingen naar haar hand. Maar ze kiest voor Narcis Magí, de levenskunstenaar, die rijk genoeg is om van de rente te leven. Het is opnieuw Úrsula die in haar eigen woorden vertelt hoe bizar Maria door haar vader en broers behandeld werd nadat de wijngaarden in 1893 verwoest waren door de druifluis. Maar uiteindelijk is het toch deze Maria die aan het langste eind trekt. Uit dit huwelijk, dat voornamelijk geestelijk geconsumeerd werd, wordt toch een dochtertje geboren genaamd Maria. Naar haar moeder.

Inmiddels is ook in het dienstgedeelte het een en ander veranderd, er is een nieuwe, ongehuwde, kokkin, Neus genaamd, aangenomen. Zij heeft een zoon Llorenç van twee en is 6 maanden zwanger van haar dochtertje. Deze zoon zal in dit verhaal nog een heel grote rol spelen.

Langzamerhand onthult de oude Úrsula alle intriges en machtspelletjes die in deze invloedrijke familie zijn voorgevallen en geleid hebben tot de crime passionel waar inspecteur Lluis Recader zijn onderzoek naar doet.  Dat onderzoek speelt zich af in de maand november 1940, de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken, in Spanje is generalísimo Francisco Franco aan de macht. De Spaanse burgeroorlog is net een jaar daarvoor beëindigd.


Lluís Llach weet de spanning flink op te voeren en maakt er een echte whodunit van maar wel een met een heel eigen humor. De inspecteur is beïnvloed door niemand minder dan Agatha Christie en handelt als een ware Poirot mét notitieboekje en gewichtigdoenerij. Úrsula is een geweldige, nieuwsgierige oude dame die haar neus graag in andermans zaken steekt. Bovendien gaat ze door het vuur voor haar Maria en als het moet zal ze met een stalen gezicht de waarheid verdraaien als haar dat beter lijkt voor haar mevrouw. Zij draagt in feite het boek, zij is de hoofdpersoon.
De derde Maria speelt een kleine maar cruciale rol, zonder haar zou dit verhaal er niet zijn...

Het boek ontsluit zich langzaam, de vele Maria's maken het geheel soms ook wat verwarrend en af en toe was teruglezen noodzakelijk. Het verhaal is aanvankelijk ook traag geschreven maar naar het eind toe komt er  steeds meer vaart in tot je reikhalzend uitkijkt naar de ontknoping. Ik móest weten hoe alle gebeurtenissen die naar de moord leidde, waren verlopen en wie Ricard vermoord had. De onthulling is verrassend.

Een bijzonder boek in de mooie, mysterieuze, eigenzinnige sfeer die Spaanse schrijvers zo eigen is.


Lluís Llach
(1948, Girona) heeft een muziekcarrière van veertig jaar achter de rug, en is vooral bekend om zijn Catalaanse liederen. Overal in de wereld trad hij op. Daarna is hij gaan schrijven en heeft in het dorp Porrera de wijnmakerij nieuw leven ingeblazen


ISBN 9789025448271| Paperback | 318 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | mei 2016
Vertaald door Pieter Lambers en Joan Garrit

© Dettie, 19 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER