Boekenarchief K-L

Mark Lamprell

altEen liefde in Rome
Mark Lamprell


Je leest er in eerste instantie overheen, die noot van de schrijver voor in het boek, maar het blijkt de essentie van het boek:

‘Dit boek is en plein air geschreven, voornamelijk rondom de monumenten, straten en piazza’s van Rome. Het verhaal speelt zich af op een stuk of dertig locaties. Sommige details zijn gefingeerd, zoals de namen en het interieur van bepaalde hotels, maar verder is alles echt.’

Dan wordt - na een plattegrond van de stad Rome – de verteller voorgesteld:  Hij noemt zich de Liefdesgeest, en is een soort personificatie van Rome zelf, de beschermengel van de stad. Hij was er altijd al. Kent de stad door en door. Maar weet ook alles van de liefde. Zijn verhaal voert ons door de stad en gaat als volgt:

Een negentienjarige Amerikaanse, Alice, is niet bijzonder vergeleken met haar familie. Ze onderschat haar talent: ze is een meester in observeren, ziet de wereld in diverse kleurschakeringen, veel meer dan de doorsneemens. Ze kiest er voor te leren ontwerpen: kleding en accessoires. Als ze haar afstudeerproject presenteert, zegt haar professor iets eigenaardigs:


‘Wat doe je in je vakantie?’
(-) ‘Ik wil dat je ergens anders heen gaat. Ik wil dat je iets woesj doet.‘


En Alice vertrekt naar Rome. En laat de verloofde die haar familie gekozen heeft voor haar achter. Misschien ontdekt ze in deze oude stad wie ze eigenlijk is. Er staat haar iets bijzonders te wachten. Maar ook moet ze een lastige keuze maken.


In Rome zijn ook de Engelse vriendinnen Lizzie en Constance. Zij zijn reeds op leeftijd, Constance is onlangs weduwe geworden en heeft besloten de as van haar echtgenoot, die Lizzies broer was, uit te strooien in Rome. Het doel is de Ponte Sant’Angelo. Het zijn dikke vriendinnen, maar zij blijken niet alles van elkaar te weten.


En Meg en Alec, bijna twintig jaar elkaars levenspartner, zijn in Rome, om een bepaalde specifieke tegel te zoeken, voor in hun nieuwe huis. De gedrevenheid van de een leidt tot ergernis bij de ander, hun huwelijk wordt flink onder druk gezet.


Drie verhaallijnen. Mensen die elkaar niet kennen, en niets met elkaar te maken hebben. Toch moet er iets zijn wat hen verbindt. Of gaat verbinden.
Is het alleen hun aanwezigheid in Rome? Vast niet.
De verteller geniet – net als de lezer - van zijn manipulaties. Natuurlijk hebben de personages hun eigen plannen maar onze engel weet de situatie af en toe zo te veranderen dat er verrassende dingen gebeuren. Zoals hij al eeuwen doet.


Een fantastische originele roman, heerlijk als je zelf in Rome bent! Maar je hoeft de stad helemaal niet te kennen om te genieten van dit humoristische verrassende verhaal over liefde: een oude liefde, een jonge liefde, een bijzondere liefde, een haast belegen liefde, grappige liefde en verdwenen liefde, maar vooral een liefde voor Rome.


ISBN 9789400507616 | paperback | 256 pagina's | Bruna| oktober 2016
Vertaald uit het Engels door Saskia Peterzon-Kotte

© Marjo, 5 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Een liefde in Rome
Mark Lamprell


Rome, de stad van de liefde. Een stad met een rijke geschiedenis. Er zijn dan ook al heel wat lofzangen over de Italiaanse hoofdstad geschreven. Ook Een liefde in Rome is een ode aan deze stad. Het verhaal wordt verteld door een liefdesgeest die vergroeid met de stad is. Hij is al vanaf het eerste moment met de stad verbonden. Eigenlijk kun je wel stellen dat het verhaal wordt verteld door Rome zelf. Deze liefdesgeest deelt drie mooie liefdesverhalen met de lezer van dit boek.


De liefdesgeest vertelt de drie verhalen door elkaar en houdt zich daarbij aan een chronologische tijdlijn. Allereerst maakt de lezer kennis met de jonge Alice uit New York. Alice komt uit een welgesteld gezin. Iedereen blinkt wel ergens in uit. Iedereen, behalve Alice. Ach, Alice heeft oog voor detail en kan kleuren die ogenschijnlijk op elkaar lijken, moeiteloos uit elkaar houden maar niemand neemt dit talent serieus. Er wordt een blind date met de tien jaar oudere Daniel voor haar geregeld. Dan trouwt Alice in ieder geval een goede partij. Alice stribbelt niet tegen. Dat heeft ze nooit gedaan. Toch is ze nu alleen naar Rome gereisd. Over een dag zal ze doorreizen naar Florence waar ze samen met Daniel een verlovingsring uit zal zoeken. Alice verwart de dankbaarheid die ze voor Daniel voelt – hij biedt haar immers een uitweg uit het perfecte gezin – met liefde.


Ook de uit Londen afkomstige Lizzie en haar goede vriendin Constance reizen naar Rome. De bejaarde dames zullen daar de as van Henry verstrooien. Lizzie en Constance zijn niet alleen vriendinnen maar ook schoonzussen. Henry was Lizzies broer en Constances echtgenoot. Henry heeft voor zijn dood aangeven dat zijn as bij de Ponte Sant’Angelo uitgestrooid moet worden. Het was zijn laatste wens. Bij die bewuste brug hebben hij en Constance elkaar voor het eerst ontmoet. Lizzie wil het klusje het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben maar Constance heeft moeite met het afscheid nemen. Ze mist haar Henry vreselijk en kan zijn dood maar niet accepteren. Bovendien voelt ze zich onzeker. Wilde Henry soms na zijn dood in Rome achterblijven omdat hij daar herinneringen heeft opgedaan die hij niet met Constance heeft gedeeld?


Alec en Meg, een succesvol koppel uit Amerika, brengen eveneens een bliksembezoek aan Rome. Meg heeft een speciale tegel voor een renovatieproject op het oog. Ze heeft niet door dat Alec haar enthousiasme niet deelt. Eigenlijk interesseert het haar niet meer wat Alec vindt. Het stel is op zakelijk gebied uiterst succesvol maar van hun huwelijk is niet veel meer over. Meg is in de loop der jaren een harde vrouw geworden. Het stemt Alec verdrietig. Wanneer ze in Rome een ongeluk krijgen en door een knappe, vrouwelijke arts opgelapt worden, slaat bij Alec de twijfel toe. Wil hij nog wel verder met Meg of is het tijd om ruiterlijk toe te geven dat hun huwelijk een vreedzame dood is gestorven?


Een echte liefdesgeest kijkt natuurlijk niet werkeloos toe hoe drie liefdesverhalen in het water dreigen te vallen. Hij zorgt ervoor dat Alice vriendschap met een groepje jongens sluit. Met één jongen in het bijzonder, kan ze het bijzonder goed vinden. De twijfel slaat toe. Wil ze de rest van haar leven wel echt met Daniel delen? Constance beseft dat ze de confrontatie met het verleden aan moet gaan en Alec en Meg moeten beslissen of ze hun levens met of zonder elkaar zullen voortzetten.


Een liefde in Rome is de eerste roman van Mark Lamprell die in het Nederlands verschijnt. Het is een fijne feelgood roman. Hoewel er dramatische gebeurtenissen plaatsvinden, ben je er als lezer meteen van overtuigd dat alles goed zal komen. De hoofdpersonen worden immers ongemerkt door de liefdesgeest begeleid. Deze geest deelt overigens ook vol vuur zijn liefde voor de stad met zijn lezerspubliek. De liefdesperikelen zijn doorspekt met mooie verhalen over de oude stad.


Een liefde in Rome biedt heerlijk onbezorgd leesplezier. Het verhaal wordt luchtig uit de doeken gedaan waardoor het zich uitstekend leent voor een avondje ontspanning. Het is ook een heel geschikt boek om cadeau te geven, ook aan iemand die je nog niet zo goed kent. Met een mooi liefdesverhaal doe je immers bijna iedereen een plezier!


ISBN 9789400507616 | paperback | 262 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2016
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 13 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER