Boekenarchief K-L

Shelly King

http://www.shellyking.com

 

altDe leestip
Shelly King


Het lijkt zo’n lief poesje, dat zwarte ding dat je vanaf de omslag aankijkt. Maar de zwarte kat die Maggie vaak onverwacht tegenkomt in de boekhandel waar ze haar tijd doorbrengt, is helemaal niet zo lief. Hij ziet haar als een indringer, en dat is ze eigenlijk ook wel.


Ze is net de laan uitgestuurd bij een technologiebedrijf waar zij heel graag werkte. Ze wil de baan dan ook terug en hoopt dat haar vriend Dizzy, die er nog wel werkt, haar kan helpen. Dizzy is homoseksueel en een jeugdvriend. Een relatie heeft Maggie niet, die heeft ze ook nog niet zo lang geleden beëindigd.


Geen werk, geen relatie: vandaar dat ze hele dagen in een luie stoel hangt in de tweedehands boekenwinkel van een andere goede vriend van haar, Hugo. De Dragonfly is een oude stoffige winkel met lange gangen, onverwachte hoeken, waar geen plekje onbenut is. Boeken, boeken en nog eens boeken. Maggie leest. Geen hoogstaande literatuur, daar kan ze haar hoofd niet bijhouden. Ook al niet omdat Jason, een medewerker van Hugo, haar het liefst buiten wil zetten. En vergeet de kat Grendel niet...


Zo is de sfeer van dit verhaal waar iedere boekenliefhebber van zal smullen.
Het is een romantisch verhaal, van een hoger niveau dan de boeken die Maggie leest, maar echt diepgaand is het niet.


Het echte verhaal begint als Dizzy haar vraagt mee te gaan naar een leesclub. De persoon die de groep leidt is de eigenaresse van het technologiebedrijf, en Maggie, die helemaal geen zin heeft in hoogdravende discussies over nog hoogdravender boeken, moet wel mee, wil ze een kans maken haar baan terug te krijgen. Het eerste boek is ‘Lady Chatterley’s lover’. Maggie die Engels gestudeerd heeft kent het verhaal wel, maar moet het toch opnieuw lezen. Van Hugo krijgt ze een stukgelezen exemplaar, een haast antiek boek, dat bijna uit elkaar valt van ellende.
Als ze in de kantlijn een briefwisseling ontdekt tussen twee mensen die, zo maakt ze uit de berichtjes op, elkaar aanvankelijk niet kennen, maar gaandeweg interesse krijgen in de ander, is Maggies aandacht al snel niet meer op Lady Chatterley gericht. Wie zijn die twee kantlijnschrijvers? Een speurtocht volgt.


Intussen gaan de andere verhaallijnen ook door: kan ze haar baan terug krijgen? Wil ze dat nog wel, nadat Hugo haar een baan heeft aangeboden? En zit er tussen die mannen om haar heen een nieuwe liefde? Haar moeder, aan de andere kant van het land, wil dat ze zich settelt, en heeft wel iemand op het oog voor haar.
En komt het nog wel goed met Grendel en Maggie?


Als er niet het verhaal van de twee onbekenden was, die Henry en Catherine heten  - of zich zo noemen - was dit niet meer dan een bouquetromannetje, maar een verhaal dat speelt tussen boeken, in een boekenwinkel en ook nog draait om dat ene oude boek heeft een speciaal sfeertje, en dat maakt De Leestip een lekker feelgoodboek.


ISBN 9789022570388 | Paperback | 288 pagina's| Uitgeverij de Boekerij | februari 2015
Vertaald uit het Engels door Annet Mons

© Marjo, 9 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER