Boekenarchief K-L

Claire Keegan

Dit soort kleinigheden
Claire Keegan


Ogenschijnlijk gebeurt er niet veel in het leven van Bill Furlong, kolen en houthandelaar in het katholieke Ierland van de jaren tachtig.
Hij heeft geluk gehad vindt hij, zijn ongehuwde moeder is destijds goed opgevangen door haar werkgeefster, die zich weinig aantrok van de zeden en gewoontes van die tijd. Dankzij die vrouw kon Bill naar school. Hij is trots op wat hij bereikt heeft evenals dat hij trots op zijn vrouw Eileen en hun vijf dochters.


Zijn werk maakt dat hij overal komt, de kolen en het hout moeten afgeleverd worden. Daardoor ziet en hoort hij veel maar is geen prater. Hij houdt zijn gedachten voor zich. Ook uit angst om klanten te verliezen. In zijn hoofd gebeurt echter veel. Hij beschouwt de wereld en in zijn hart voelt hij veel compassie voor mensen die minder bedeeld zijn dan hij.


Het is de tijd van Tatcher, The Iron Lady, Bill ziet dat mensen moeilijker rond kunnen komen, hij geeft vaak wat geld weg of zet een zak brandhout voor de deur bij klanten waarvan hij weet dat ze het niet breed hebben. Dit tot ergernis van Eileen. Soms wenste hij wel dat Eileen minder praktisch van aard was, dan kon hij eventueel wél vertellen waar hij zich mee bezighoudt. Ze is altijd bezig, tijd voor een gedachtewisseling neemt ze niet. Eileen denkt alleen aan haar eigen gezin, als dat maar goed functioneert dan is het prima.


De mensen in Bills woonplaats roddelen zoals overal geroddeld wordt. Zo ook over het nabijgelegen klooster waar de wasserij gevestigd is. Volgens de een buiten de nonnen de jonge meisjes die daar wonen uit. Volgens de ander is het een fantastische plek en weer anderen zeggen dat daar meisjes opgevangen worden die in moeilijkheden zijn geraakt. Bill hoort het aan en laat het van zich afglijden, ze praten zoveel. Totdat hij op kerstavond tijdens een levering aan het klooster iets ziet  wat hem niet meer loslaat. Toch doet hij aanvankelijk niets, hij gaat braaf naar de kerk, doet wat hij moet doen. Maar het gaat wrikken en wringen en dan neemt Bill een besluit dat alles voor hem en zijn gezin zal veranderen.


Het verhaal is ingetogen en met rustige stem verteld. Toch laat het zien wat er feitelijk altijd gebeurt. Er zijn vermoedens, er wordt gepraat, maar niemand neemt de moeite om uit te zoeken wat er echt gebeurt. Iedereen kijkt de andere kant op, niemand wilt in de problemen komen en haalt zijn schouders op. Niemand neemt de stap naar voren ondanks vermoedens.


Het verhaal is fictie maar wel gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen. Claire Keegan heeft dit gegeven op een bijzondere manier vorm gegeven via de empathische Bill. Een klein boekje met grote inhoud.


ISBN 9789046828502 | Hardcover | 111 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | oktober 2021

© Dettie, 1 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER