Boekenarchief K-L

Michiel Kamphuis

http://www.smoske.eu

 

Smoske,
de neushoorn die er geen zin in had
Michiel Kamphuis


Stel je werkt bij de alarmcentrale van de ANWB en je hoort het bericht dat er een neushoorn midden in Parijs ontsnapt is. De eerste reactie is ja hoor, zal wel, weer zo'n grap, gemeld door meneer Rhino zeker? Maar dan blijkt dat het echt zo is...


John Pladdet overkomt het. Bij toeval ontmoette hij diezelfde week in zijn taxi een oude schoolvriend, Jos van de Bouselaere, dierenarts en specialist op het gebied van neushoorns. Omdat het een stiltetaxi was en ze daardoor geen woord konden wisselen gaf John zijn visitekaartje aan Van de Bouselaere niet wetende dat deze hem even later zou bellen met een bizar verzoek. Of hij de neushoorn Smoske naar Frankrijk kan vervoeren.
Van de Bouselaere, die ook een transportbedrijf heeft dat exotische dieren vervoert, zit namelijk met zijn handen in het haar. Zijn eigen vrachtwagenchauffeur zit vast op een eiland en de neushoorn wordt verwacht in Frankrijk. Alles is al in gereedheid gebracht. Omdat het zijn oude vriend betreft zegt John ja, maar nu staat hij dus midden in Parijs met een rokende motor maar zonder neushoorn.
Smokse lijdt namelijk aan claustrofobie, zolang 'de stal' maar in beweging blijft gaat het nog wel, dan sukkelt Smoske meestal in slaap, maar stilstaan is funest. Dan moet hij eruit! En dat is precies wat er gebeurd is.


Benoit Labideau gelooft zijn ogen niet als hij de neushoorn voorbij ziet wandelen. De neushoorn vormt een belangrijk aspect in zijn familie, dankzij de neushoorn wonen ze nu niet in het Congolese Brazzaville maar in Parijs. Hij moet achter dat beest aan! Dat is hij verplicht aan zijn familie.
Ondertussen is Van de Bouselaere ook in Parijs gearriveerd maar hoe gek het ook mag klinken, ze vinden Smoske niet! De politie geloofde hem aanvankelijk ook niet, maar de ANWB inmiddels wél overtuigd, zegt alle hulp toe voor zowel de auto als de zoekgeraakte neushoorn.


Wat volgt is een doldwaze zoektocht waar op een wonderlijke manier Peter R de Vries, Mohamed Bouazizi (de man die later zichzelf in brand stak en daarmee de Arabische Lente ontketende) en de topvoetballer Zinédine Zidane in voorkomen. Michiel Kamphuis weet het zo te brengen dat het zomaar allemaal echt had kunnen gebeuren.
Het grappige is dat Smoske af en toe zelf ook aan het woord komt. Zo leren we hoe hij 'praat' met zijn mede neushoorns, hoe hij zijn omgeving ziet - hij haat auto's en lawaai - en vooral hoe hij tegen de mens aankijkt.
De alarmcentrale van de ANWB in Lyon is de spil van het verhaal. Maar Smoske is natuurlijk de 'hoofdpersoon' met de lawaaierige Van de Bouselaere als goede tweede.

Als je zin hebt in een vrolijk, erg humoristisch verhaal dan is dit boek de beste keus die je kunt maken. Het verhaal zit knap in elkaar, is vol vaart geschreven en boeit tot de laatste bladzijde.
Bovendien wordt per verkocht exemplaar 2 euro gedoneerd aan het WNF ter bestrijding van de jacht op (de hoorns van) neushoorns.


ISBN 9789082202304 paperback 203 pagina's Uitgeverij Kampi 77 mei 2014

© Dettie, 11 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER