Boekenarchief K-L

Stephanie Lehmann

http://www.stephanielehmann.com

 

De vintagewinkel
Stephanie Lehmann


Amanda Rosenbloom (39) heeft die dag een afspraak met Jane Kelly, een dame van achtennegentig om kleding op te halen. 'Ik zal je laten zien wat ik heb', zei ze. 'Er zitten designersjurken tussen. Een Rudi Gernreich. Weet je hoe zeldzaam die zijn?' Amanda weet dan nog niet hoe dit bezoek haar leven zal veranderen


Jane Kelly woont in een gebouw waar voorheen het A.T. Stewart-warenhuis gehuisvest was. De oude dame was duidelijk in goede doen geweest. Ze heeft prachtige kleding, zoals fraaie  jarenveertig- en vijftigjurkjes en een flink aantal cocktailjurken die Amanda goed zal kunnen verkopen in haar vintagewinkel. Ook ontdekt Amanda, ingenaaid in een mof van bont, een dagboek van ene Olive Westcott dat begint op 18 september 1907.
De dag waarop Olive in New Yorker is komen wonen. Haar vader is manager geworden van Woolworth's in 34th Street.
Amanda wil weten hoe het Olive vergaat in New York en stopt, tegen haar gewoonte in, het dagboek stiekem in haar tas. Het is alsof ze dat móet doen.


Het dagboek vormt de kern van het verhaal wat volgt. We lezen naar aanleiding van korte, schuingedrukte dagboekfragmenten hoe het leven van Olive verlopen is. Haar vader krijgt vlak na hun komst in New York een ongeluk met fatale afloop. - Haar moeder was al kort na haar geboorte overleden. -  En dan blijkt ook nog eens dat vader verkeerd geïnvesteerd heeft en haar geen enkele cent nagelaten heeft.  Het vrij riante bestaan van Olive is dan afgelopen. Ze zal zich nu zelf moeten zien te redden.


Gelukkig is Olive iemand die van aanpakken weet, ze vindt een baan in een warenhuis waar ze al snel promotie maakt. Haar droom is daar inkoper te worden. In het warenhuis leert ze ook haar nieuwe vriendinnen kennen die hun hele leven al voor hun bestaan hebben moeten vechten. Zij hebben daardoor soms ook moeite met Olive, die duidelijk aan andere, luxere achtergrond heeft. Ze is ook behoorlijk  vrijgevochten en geëmancipeerd.


Het contrast tussen de rauwe meiden en de elegante welopgevoede Olive is groot. De beeldschone Angelina en de volkse Sadie zijn door de wol geverfd en grijpen alle kansen aan die zich voordoen. Angelina blijkt zelfs een relatie te hebben met een rijke man, zijn naam wil ze niet zeggen. Olive die totaal niets weet over mannen, laat staan een vriend heeft gehad, is geshockeerd en keurt het af. 'Dat komt omdat je de ware passie nog niet kent' sneert Angelina. Maar toch ontstaat er een hechte band tussen de meiden.

Door het verhaal van Olive heen, lezen we in elkaar afwisselende hoofdstukken het verhaal van Amanda. Zij  is ook alleen en probeert het hoofd boven water te houden met haar winkeltje. Ze heeft een relatie met Jeff, een getrouwde man, die zoals dat steeds gaat toch aldoor voor zijn vrouw kiest in plaats van de stap te wagen en met Amanda verder te gaan. Als hij haar ook nog op haar verjaardag niet op komt dagen in het restaurant waar ze afgesproken hebben, weet ze het zeker, het moet over zijn. Maar wat dan? Kan ze wel weerstand bieden aan Jeff, die haar natuurlijk niet kwijt wil.
Amanda is gefascineerd door het dagboek en heeft het gevoel dat ze verbonden is met Olive. Bijzonder is dat zowel Amanda als Olive een medium bezocht hebben die ook zijn rol in het verhaal speelt. Hebben de vrouwen echt contact? Of is het verbeelding? Ziet Amanda werkelijk verschijningen of komt het door haar sterke inlevingsvermogen? En waarom heeft ze van die enorm levensechte dromen?


De kracht van dit boek is dat door de vintagekleding en het dagboek alles in elkaar overloopt. Hoe komt de oude Jane Kelly aan de kleding en het verstopte dagboek van van Olive? Wat is de connectie? Hoe kan het dat het dagboek ingenaaid was in een mof? Hoe kan het dat uitgerekend Amanda gevraagd is om de kleding op te halen en niet iemand die dichterbij woonde? Wat is het mysterie?
Het einde is een tikkeltje vergezocht maar het zou allemaal zomaar kunnen.

Het is een echt vakantieboek. Je kunt heerlijk meeleven met alle verhalen en zelfs de liefde komt nog onverwacht om de hoek kijken... Wat wil een mens nog meer?


ISBN 97809026332500 | Paperback | 438 pagina's met zwart-wit foto's van New York rond 1900 | Uitgeverij Ambo|Anthos | april 2016
Vertaald door Liesbeth Dillo

© Dettie, 27 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER