Boekenarchief K-L

Ruth Lasters

http://www.ruthlasters.be

 

Poolijs


Als ik nu een korte inhoud van het boek ga vertellen, op mijn manier, dan gaat denk ik de hele opzet van het boek de mist in. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar het wordingsproces van een boek, want het zit ingewikkeld in elkaar.
Er zijn twee hoofdpersonen die om en om hun verhaal vertellen, waarbij de lezer zelf uit de context moet opmaken wie er aan het woord is. Lees je het verhaal in een keer door, dan merk je wel dat het om en om is, maar soms moet je een boek even wegleggen. En er dan de draad weer op zien te pakken...


Het verhaal draait om die ene dinsdag middag in april. De mannelijke hoofdfiguur vertelt zijn verhaal naar die dag toe, maar de vrouw vertelt juist vanaf dat moment, met af en toe een terugblik.
Misschien zijn er lezers die dat snel doorhebben, maar bij mij duurde het even. Toen ben ik overigens wel weer vooraan in het boek begonnen, en kon alles veel beter volgen!
En dan zijn er nog de korte tussenstukjes, waarvan ik nu wel begrijp wat het is, maar nog steeds niet het waarom ervan...
Toch even in het kort waar het over gaat, iemand die dat liever zelf uitzoekt, moet niet verder lezen.
Yves is een jongen die geluiden verzamelt, zonder dat hij daar bewust mee bezig is. Allerlei geluiden slaan zich op in zijn strottenhoofd, en door daar over te wrijven kan hij ze vaak, maar niet altijd, weer oproepen. Het is enigszins vergelijkbaar met het oproepen van beelden zoals we dat allemaal wel kennen, maar hij roept dus geluiden op. Hij krijgt rust als hij verliefd is, maar helaas lopen zijn relaties allemaal stuk. Nu heeft hij Lucy, een meisje dat als het ware een muur om zich heen heeft, hij kan haar niet doorgronden. Daar zit hij een beetje mee, omdat hij denkt dat het allemaal aan hem ligt, zoals alles aan hem ligt. Meer nog zit het verdwijnen van zijn vorige geliefde hem dwars.
Lucy is de vrouwelijke hoofdpersoon, zij is een stuk oppervlakkiger dan Yves. Ze maakt zich meer druk om haar vroegere en huidige relaties, over uiterlijkheden dan dat ze zich, zoals Yves, levensvragen stelt.
Op een dag maakt Yves kennis met Anka, een wat oudere vrouw, met een dochter van tien. Zij geeft les over kunst aan gehoorgestoorden. In haar collegezaal is het stil, en Yves ontdekt dat hij daar graag is, ook daar is rust.
Om elkaar beter te leren kennen stellen ze elkaar vier basisvragen: Wat is je lievelingsplekje? Wanneer heb je je het meest bemind gevoeld? Welke gebeurtenis heeft je leven het meest bepaald? Wat is je grootste angst? Bij het beantwoorden van die vragen, wordt Yves steeds banger... is hij werkelijk gek aan het worden?
De titel, tja, het grootste deel van het verhaal speelt zich af in een ijshal, maar verder heb ik geen idee...


Meulenhof/Manteau isbn-10 90-854 2080 6 of isbn-13 978 90 854 2080 4 2006/ 178 pagina's hardcover

© Marjo, mei 2007

Reageren? Klik hier!