Overloop
Rutger Impand, taalpsycholoog, woont alleen op een studentenkamer in Utrecht. De muren zijn met vele lagen behang bekleed, ook de vloerbedekking bestaat uit meerdere lagen. Alles is vrij klef en plakkerig. Rutger zorgt minimaal voor zichzelf, zijn kleding is oud en verwassen, zijn eten bestaat uit o.a. pizza's en broodjes kaas. Hij heeft geen vrienden. Hij houdt zich bezig met het aanleggen van een kaartsysteem waarin metaforen vermeld worden en het uitpluizen van de contactadvertenties in de Volkskrant. Hij is inmiddels zeer bedreven in het kaf van het koren scheiden maar reageert zelden.
Op een dag reageert hij wel. Hij vermeld dat hij publicist is wat hij dus niet is. Om toch zijn verhaal een beetje te laten kloppen schrijft hij een artikel over deels achteruitspreken van woorden bij stotteraars. (Hij noemt het RSS) Het verhaal is volkomen uit zijn duim gezogen. Hij heeft een ontmoeting met de vrouw uit de contactadvertentie maar uiteindelijk wordt het toch niets.
Op gegeven moment wordt hij gebeld door een journaliste van de Volkskrant, zij wil graag een interview met Rutger vanwege zijn artikel over RSS. Rutger gaat er op in en weet haar vragen aardig te omzijlen. Als haar vragen meer doelgericht worden, vertelt hij dat hij net door zijn vriendin op straat gezet is en zijn hoofd niet echt bij RSS heeft. De journaliste reageert vol medeleven.
Hij heeft een paar keer contact met de journaliste vanwege het artikel en als zij op vakantie gaat biedt zij hem haar huis aan voor de tijd dat zij weg is. Hij accepteert dit en dit is het begin van zijn nieuwe leven. Zij heeft allemaal gezond en lekker eten en goede muziek in huis. Hij krijgt plezier in koken en koopt nieuwe kleren. Gaat de stad in en besluit mee te doen aan een cursus whiskey proeven. Daar ontmoet hij Jorn. Ondertussen heeft hij e-mail contact met Janine, de journaliste. In de e-mails geeft hij zich langzaam bloot en vertelt over zijn vader die langzaam dement werd. Hij vertelt over de gijzeling op zijn school door de Molukkers.
Inmiddels heeft het artikel van Rutger grote gevolgen. Er worden t.v. programma's aan gewijd, drs Engelenbeet, sectiehoofd taalpsychologisch Instituut, zoekt contact met hem om verder onderzoek te verrichten enz. Janine moedigt hem aan maar Rutger speelt de onafhankelijke wetenschapper die zich niet aan een instituut wilt binden.
Als Janine terugkomt beginnen ze een relatie, Rutger is meer bij haar dan in zijn studentenflat. Jorn heeft in de tijd dat Janine op vakantie was in Rutgers flat gewoond en blijft daar bivakeren. Hij heeft daardoor contact gekregen met Rutgers moeder, die belde regelmatig naar Rutgers flat. Rutger accepteert toch het aanbod van drs. Engelenbeet en ontdekt dat het instituut meer met geld vergaren bezig is dan met probleemstellingen en onderzoek. Hij kwam daar binnen als RSS deskundige maar langzamerhand voelt hij zich betrokken raken bij stotterende kinderen.
Op Rutgers verjaardag heeft Janine voor een verrassing gezorgd. Ze heeft iedereen uitgenodigd die Rutger (mede dankzij Janine) heeft leren kennen en ook Rutgers moeder. Het lijkt erop dat dan alle leugens van Rutger uit zullen komen...
mijn mening:
Een prachtig, ontroerend, cynisch, humoristisch boek. Het gedeelte over de gijzeling op school is prachtig beschreven, helemaal vanuit het perspectief van een kind. Het verhaal over zijn vader die langzaam aftakelt is ontroerend. Het verdoezelen van Rutger en zijn moeder van de dingen die niet kloppen zodat de vader niet te veel van slag raakt is heel mooi, subtiel verteld. De humor die Jorn en zijn vrienden brengen. Het ontwapenende gedrag van Janine. Het cynistische ondertoontje over de praktijken van drs. Engelenbeet. De leugens van Rutger om zich beter voor te doen. Allemaal enorm goed beschreven. Kortom een erg goed boek wat je af en toe laat lachen en af en toe wat weg laat slikken. Een aanrader!!
ISBN 9057591758 Ingenaaid, 234 pagina's Podium b.v. Uitgeverij Verschenen: februari 2003
Thijs Kramer (1963) was afwisselend wereldreiziger en leraar. Tegenwoordig woont hij met vrouw en twee kinderen in Utrecht. Hij nam ontslag als leraar Nederlands en geschiedenis om zijn debuutroman Overloop te schrijven. Thijs Kramer heeft een tweede roman in voorbereiding.
© Dettie, november 2003
Reageren? Klik hier!