Boekenarchief K-L

Siegfried Lenz

Het verlies
Siegfried Lenz


Uli (Ulrich) Martens, die heel veel beroepen heeft uitgeoefend, werkt als gids in zijn geliefde Hamburg. Op een dag voelt hij tijdens een rondrit dat er iets niet helemaal goed gaat. Hij ziet dubbel en z'n arm verkrampt en moet de tour afbreken. Met moeite bereikt hij het huis van z'n vriendin Nora, een bibliothecaresse. Als hij bij haar is gearriveerd en op de bank zit, gaat het ineens helemaal mis. Hij krijgt een beroerte en kan niet meer praten. Er wordt een ambulance gebeld en Uli wordt naar het ziekenhuis gebracht.


Nora gaat naar het huis van Uli om wat spullen te halen, maar om de een of andere reden kan ze niet naar binnen. Je krijgt op een gegeven moment de indruk dat dit niet aan de sleutels, maar aan Nora ligt. Nora doet al het mogelijke om Uli te ontlopen, omdat ze niet goed om lijkt te kunnen gaan met de problemen. In de loop van het boek leer je haar een beetje kennen en begin je begrip voor haar te krijgen, iets dat mij eerst nog even wat moeite kostte. Nora vlucht in de problemen van anderen, om zich maar niet met Uli bezig te hoeven houden.


Uli heeft ook nog een broer, maar de verhouding tussen hen is zodanig verstoord, dat deze weigert om Uli op te zoeken in het ziekenhuis. Op een gegeven moment doet hij dit toch, hetgeen hem niet in dank wordt afgenomen.
Uli ontvlucht het ziekenhuis en gaat op zoek naar Nora, omdat hij haar iets moet vertellen. In z'n hoofd kan hij praten, maar helaas kan niemand hem verstaan. De geliefden lijken niet bij elkaar te kunnen komen. Nora ontloopt Uli, die zich zelf inmiddels een soort vreemde voelt in de stad die z'n thuis is.


Het onvermogen om te communiceren drukt een groot stempel op het boek. Uli kan letterlijk niet praten maar ook bij de andere figuren in het boek lijkt de communicatie niet altijd goed te verlopen.
Al met al is het een mooi geschreven verhaal, dat nooit klef wordt.


ISBN 9789461640925 | Paperback | NUR 302 | 232 pagina's | Van Gennep | juni 2012
Vertaald door W. Wielek-Berg

© Renate, 3 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER