Boekenarchief K-L

altEen liefde in Rome
Mark Lamprell


Je leest er in eerste instantie overheen, die noot van de schrijver voor in het boek, maar het blijkt de essentie van het boek:

‘Dit boek is en plein air geschreven, voornamelijk rondom de monumenten, straten en piazza’s van Rome. Het verhaal speelt zich af op een stuk of dertig locaties. Sommige details zijn gefingeerd, zoals de namen en het interieur van bepaalde hotels, maar verder is alles echt.’

Dan wordt - na een plattegrond van de stad Rome – de verteller voorgesteld:  Hij noemt zich de Liefdesgeest, en is een soort personificatie van Rome zelf, de beschermengel van de stad. Hij was er altijd al. Kent de stad door en door. Maar weet ook alles van de liefde. Zijn verhaal voert ons door de stad en gaat als volgt:

Een negentienjarige Amerikaanse, Alice, is niet bijzonder vergeleken met haar familie. Ze onderschat haar talent: ze is een meester in observeren, ziet de wereld in diverse kleurschakeringen, veel meer dan de doorsneemens. Ze kiest er voor te leren ontwerpen: kleding en accessoires. Als ze haar afstudeerproject presenteert, zegt haar professor iets eigenaardigs:


‘Wat doe je in je vakantie?’
(-) ‘Ik wil dat je ergens anders heen gaat. Ik wil dat je iets woesj doet.‘


En Alice vertrekt naar Rome. En laat de verloofde die haar familie gekozen heeft voor haar achter. Misschien ontdekt ze in deze oude stad wie ze eigenlijk is. Er staat haar iets bijzonders te wachten. Maar ook moet ze een lastige keuze maken.


In Rome zijn ook de Engelse vriendinnen Lizzie en Constance. Zij zijn reeds op leeftijd, Constance is onlangs weduwe geworden en heeft besloten de as van haar echtgenoot, die Lizzies broer was, uit te strooien in Rome. Het doel is de Ponte Sant’Angelo. Het zijn dikke vriendinnen, maar zij blijken niet alles van elkaar te weten.


En Meg en Alec, bijna twintig jaar elkaars levenspartner, zijn in Rome, om een bepaalde specifieke tegel te zoeken, voor in hun nieuwe huis. De gedrevenheid van de een leidt tot ergernis bij de ander, hun huwelijk wordt flink onder druk gezet.


Drie verhaallijnen. Mensen die elkaar niet kennen, en niets met elkaar te maken hebben. Toch moet er iets zijn wat hen verbindt. Of gaat verbinden.
Is het alleen hun aanwezigheid in Rome? Vast niet.
De verteller geniet – net als de lezer - van zijn manipulaties. Natuurlijk hebben de personages hun eigen plannen maar onze engel weet de situatie af en toe zo te veranderen dat er verrassende dingen gebeuren. Zoals hij al eeuwen doet.


Een fantastische originele roman, heerlijk als je zelf in Rome bent! Maar je hoeft de stad helemaal niet te kennen om te genieten van dit humoristische verrassende verhaal over liefde: een oude liefde, een jonge liefde, een bijzondere liefde, een haast belegen liefde, grappige liefde en verdwenen liefde, maar vooral een liefde voor Rome.


ISBN 9789400507616 | paperback | 256 pagina's | Bruna| oktober 2016
Vertaald uit het Engels door Saskia Peterzon-Kotte

© Marjo, 5 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER