Boekenarchief K-L

Ik, Maria Magdalena
Geert Kimpen

Ik ben de vrouw die uitgegumd werd maar niet werd vergeten.

Maria Magdalena


Een boek over de universele wijsheid van de vrouw weergegeven in de gestalte van Maria Magdalena, de vrouw van Jezus.
We lezen echter niet over haar leven mét Jezus maar hoe het haar verging nadat Jezus uit haar leven verdwenen was.

Maria Magdalena bleef zwanger achter en moest ook opboksen tegen de apostelen die nooit haar invloed op Jezus hebben geaccepteerd. Zijn werd verguisd, helemaal als zij verteld wat Jezus haar voor visie had meegegeven, een visie die zo anders is dan zij van hun leider gehoord hebben. Aan haar vertelde hij namelijk zijn dromen, zijn hartewensen, zijn gevoelens. Aan de apostelen deelde hij de meer pragmatische aspecten van zijn leer.


Aanvankelijk is Maria Magdalena verteerd door verdriet. Wat zij en Jezus samen hadden zal zij nooit weervinden in een andere man. Zij waren één in alle opzichten. Het is haar een voorrecht en een bijna goddelijke opdracht om zijn leer te verspreiden. Aanvankelijk geeft zij zich dan ook met hart en ziel over aan het doorgeven van zijn woorden en gedachten.
Maar langzamerhand komt het besef dat er iets ontbreekt aan zijn inzichten en dat is de kracht en wijsheid van de vrouw.


Zij ontdekt dat vrouwen een oerwijsheid bezitten die veel verder gaat dan de macht, wijsheid en kracht van de man. Er is een innerlijk weten die Maria Magdalena leidt, ze wordt als het ware geroepen, krijgt aanwijzingen, en daardoor weet ze ook welke weg ze moet bewandelen. Ze reist naar gebieden in het huidige Europa waar krachtige vrouwen regeren en leert daardoor dat de verbondenheid tussen vrouwen intens is. Ze heeft prachtige ontmoetingen met zeer krachtige vrouwen. Ze leert de vrouw te zien als bron van het leven en seksualiteit - niet te verwarren met de geslachtsdaad verrichten -. Ze leert dat de liefde bedrijven veel meer is dan het bed delen.


Langzamerhand treedt ze steeds meer in het openbaar om haar inzichten te delen met vrouwen. Het woord van Jezus raakt verder op de achtergrond. Jezus verkondigde vanuit de geest, zij vanuit het hart. Ze laat vrouwen zien dat hun lichaam en ziel bijzonder zijn, dat zij de wijsheid en kracht in zich hebben om dingen ten goede te veranderen. Dat hun kracht en seksualiteit én de (juiste) manier waarop ermee omgegaan wordt, heel veel teweeg kan brengen in hun en andere mensenlevens. Het laat ook zien hoe op een andere manier met vrouwen omgegaan kan worden.
Daarnaast maakt Maria Magdalena ook de reis naar (on)sterfelijkheid inzichtelijk.


De kracht van het verhaal zit hem vooral in de integere manier waarop er met het bovenstaande omgegaan wordt. Alles straalt een liefde voor de vrouw en haar totale zijn uit.
Het is een ode aan de zo verguisde vrouw Maria Magdalena, de vrouw die eigenlijk nergens genoemd mag worden én een ode aan de vrouw in zijn algemeenheid.
Een indrukkend boek dat in feite elke vrouw én man zou moeten lezen.


ISBN 9789493280649 | Paperback | 351 pagina's | LondonBooks | 26 juni 2023

© Dettie. 16 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER