Boekenarchief B

altJe moet wat
San Bos


Je Moet Wat als titel en op de omslag een stoel waarvan een poot ontbreekt. Er ligt een stapel boeken onder zodat de stoel overeind blijft.  Deze woorden en het beeld geven precies weer wat de verhalen van San Bos vertellen. Ze beschrijft mensen die kampen met een gebrek, met een gemis. Het zijn verhalen die de lezer confronteren met een stuk onvermogen, en met soms logische, soms bizarre oplossingen voor dat gebrek. De hoofdpersonen doen hun best om genoeg boeken te vinden om het op te lossen. Of dat altijd lukt?


Er is het verhaal van de dementerende man, soms verward, soms heel helder, en deze bewustzijnsniveaus op een eigen manier verenigt.
Het verhaal van de hond van Meneer Van Noorden, een man die van zichzelf de doorn maakte die hij overal om zich heen zag. Hij bestookt de gemeente met klachten en opmerkingen over van alles en nog wat, en overlaadt iedereen die in zijn ogen iets fout doet met pittige brieven. Door de ramen kon men hem zien zitten met de hond, samen genietend van bonbons. Niemand onderneemt iets als het even stil is...


Het verhaal van de begrafenisondernemer, die gedwongen met pensioen moet maar niets heeft om voor thuis te blijven.
Dit verhaal heet Klein Naturalis en San Bos heeft er terecht een prijs mee gewonnen. Het verbloemt niets en kan gezien het werk van de hoofdpersoon schokkend overkomen, maar het is zo invoelend, zo teder geschreven dat je niet anders kunt dan meeleven.


Of het verhaal over Henk..

‘Waarom jij?’ vroeg ik.
‘Iemand moet het doen.’
‘Maar waarom jij?’
Fred en ik zwegen. Henk was dood, een kennis uit het café.’

(Na de crematie, er is geen familie, haalt Fred de urn op.)

‘Wat ga je er mee doen?’
Hij haalde zijn schouders op.
‘Ik moet Henk niet in huis.’


De verhalen zijn eenvoudig van stijl, geen onnodige toevoegingen, kort maar zeer krachtig. Ik ken menig schrijver die aan deze debutant een voorbeeld kan nemen.


San Bos (1965) die de toneelschool en een grafische opleiding volgde, is sinds 2010 redacteur van een internetpagina, gewijd aan korte verhalen.


ISBN 9789046818558| Paperback| 112 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | maart 2015

© Marjo, 2 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER