Boekenarchief B

María Cecilia Barbetta

Kledingreparatie Los Milagros
María Cecilia Barbetta


Het boek beschrijft de levens van twee vrouwen, Mariana, die bij haar tante in het kledingreparatieatelier in Buenos Aires werkt. Ze houdt van haar werk, en ook van Gerardo. Ze gaat er al helemaal van uit dat ze samen door het leven zullen gaan, maar Gerardo vertrekt naar Amerika en laat nauwelijks meer iets van zich horen.
Mariana heeft ook een vriendin, een meisje dat het atelier op een dag bezocht omdat ze de trouwjurk van haar moeder wil laten vermaken voor zichzelf.  Met deze Analía klikt het en dat wordt zo verwoord en verbeeld:


'Punten: die verdubbeld worden:: verdrievoudigen::: verviervoudigen:::: zich als konijntjes vermenigvuldigen::::::::::::: zich dicht op elkaar drukken en een rechte lijn worden::::: doelgericht, want ze willen beiden stipt zijn, komen Analía en Mariana op hetzelfde moment bij de kledingreparatiezaak aan.
Analoog aan de parallellen die elkaar in het oneindige snijden, vallen jonge klant en jonge naaister bijna over elkaar heen - nu enkel en alleen in het  middelpunt van het gebeuren - voor de kleinburgerlijke voorgevel met het huisnummer 427. Op de vroege ochtend heeft laatstgenoemde na lange tijd weer zin gekregen een rode rok met zwarte stippen uit de garderobekast op te scharrelen, en de eerste heeft zonder er lang over na te denken een rode lievelingsrok met witte stippen gepakt. Wat een komisch parallellisme!'


Dit gaat nog een heel hoofdstuk verder.
Omdat allebei de meisjes op trouwen staan, is het niet vreemd dat hun levens steeds meer verweven raken. Het is een verhaal dat steeds surrealistischer wordt, en de stijl wordt buitenissiger. De lezer kan zich niet vervelen met dit boek, steeds zijn er verrassende, zelfs absurde wendingen in verhaal en vorm. En gezien de vorm van het verhaal is de apotheose ook niet vreemd.
Na ieder hoofdstuk is er een pagina met een patroon, afbeelding of foto, die past bij het voorafgaande. Als verteld wordt hoe Mariana vlinders opprikt, staan er op die pagina vlinders. Als Gerardo een avontuur beleeft waarbij hij vergelijkingen legt met schaken, is de pagina een schaakbord. Zo is er een stratenplan, een recept voor de liefde, een kruiswoordraadsel, een afbeelding uit Alice in Wonderland enz. enz., te veel om op te noemen, er zijn 33 hoofdstukken. Dat alleen al is grappig: om te zien wat er gekozen is als passend bij het zojuist vertelde.
De lezer moet hier wel van houden, denk ik. Dit zeer aparte boek lees je niet zomaar tussen neus en lippen door.
Misschien is het wel wat te veel van het goede...


ISBN 978 90 895 3020 2 Paperback 272 pagina's | Ailantus | januari 2010
Vertaald door W. Hansen

© Marjo, februari 2010

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER