Boekenarchief B

Audrey Blake

De assistente van de chirurg
Nora Beady: Deel 1
Audrey Blake

Schrijfsters Jaima Fixsen en Regina Sirois ontmoetten elkaar als finalisten van een schrijfwedstrijd. Samen besloten ze hun krachten te bundelen en onder het pseudoniem Audrey Blake hebben zij De assistente van de chirurg geschreven. Dit is het eerste deel in een serie over Nora Beady.


Het verhaal begint in 1832 als de cholera in volle omgang is losgebarsten in Londen. Dokter Horace Croft neemt de zieke Nora mee naar zijn huis als heel haar familie overleden is aan die nare ziekte. Nora knapt op en wordt in het huishouden van de excentrieke chirurg opgenomen. In eerste instantie om te ontdekken of Nora immuniteit heeft opgebouwd voor als de cholera later nog eens uit zal breken, maar al snel wordt Nora onmisbaar door de chirurg bij van alles te assisteren.


Het begint met hechtingen zetten, maar al snel helpt ze mee met de operaties. Ook maakt ze anatomische tekeningen van de lijken die dokter Croft onderzoekt. Alles moet in het diepst geheim gebeuren, want het is in Engeland niet toegestaan dat een vrouw het vak geneeskunde uitoefent. Als dokter Croft het steeds drukker krijgt, neemt hij dokter Gibson in dienst om hem te assisteren. Nora voelt zich verraden en moet voor Daniël Gibson verbergen dat zijn al die tijd zelf juist de assistente van de chirurg geweest is. Dat blijkt onmogelijk te zijn. Wat zal dokter Daniël Gibson doen? Zal hij haar verraden?


‘Maar het is ook wel een schok.’ Dr. Gibson ging rechtop zitten, zijn mond serieus en gespannen. ‘Dr. Croft staat jou toe, op illegale wijze, geneeskunde te bedrijven – en nu ben ik medeplichtig. En jullie doen allebei alsof het doodnormaal is.’ De woorden slopen dreigend op haar af, als een stier met zijn kop laag, langzaam en alarmerend.
Ze pakte Langenbeck steviger vast. ‘Het is eigenlijk heel natuurlijk zo gegroeid. Ik heb aanleg voor verpleging. En niemand eist dat je hier blijft.’
‘Maar het is veel meer dan verplegen, Miss Beady.’ Zijn donkere ogen glommen, helder en geconcentreerd.


In haar borstkas had zich lucht opgebouwd en ze liet de adem langzaam tussen haar lippen door ontsnappen. ‘Ik kan niet vergeten wat ik weet. En moet ik mensen laten lijden enkel om de schertsvertoning overeind te houden dat ik als vrouw onwetend zou zijn?’


Het dilemma speelt in het boek een grote rol. Helemaal als Nora een operatie uitvoert waarbij het leven van een patiënt gered wordt en wat zo’n wetenschappelijke betekenis heeft dat er niet over gezwegen kan worden.


Met de assistente van de chirurg is een belangrijk onderwerp uit de geschiedenis op een mooie manier onder het voetlicht gebracht. De emoties van alle personen die een rol spelen in dit verhaal worden erg goed weergegeven en de karakters zijn allemaal zeer natuurgetrouw beschreven. Hoe zal het aflopen met Nora? Ik kijk nu al uit naar het volgende deel!


ISBN 978 90 297 3437 0| NUR 342 | Paperback| 356 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| mei 2023
De assistente van de chirurg is vertaald door Marijne Thomas.

© Els ten Voorde, 19 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER