Boekenarchief B

Amanda Block

De verloren verteller
Amanda Block


Hoewel het altijd haar droom was om archeoloog te worden, werkt Rebecca nu bij een landmetingsbedrijf, waar ze net bevorderd is tot office manager. Maar ze heeft de arbeidsovereenkomst nog niet getekend, en dat is niet omdat ze het zo druk heeft.
Iets houdt haar tegen. Als een journalist haar benadert probeert ze hem af te wimpelen. Maar Ellis Bailey laat zich niet afpoeieren, hij blijft vragen stellen over haar vader.


Nu was Rebecca’s vader ooit een beroemd acteur. Met het programma De Verstekeling trok hij vele kijkers. Maar zijn dochter heeft geen idee waar hij nu is, Leo Sampson is verdwenen toen ze zes was, en in de familie wordt niet meer over hem gesproken.
Ellis vertelt haar dat hij een artikel wil schrijven over de sterren van weleer. Daar hoort Leo Sampson absoluut bij! Daarom heeft hij contact gezocht met haar, Rebecca, want zij is zijn dochter! Ze moet toch weten waar hij is?
Maar helaas, ze heeft geen idee. Al zou Rebecca het best willen weten.


‘Natuurlijk kon ze zich hem herinneren. Ook al had ze Leo Sampson verbannen naar een donker hoekje in haar achterhoofd, ze kon zich hem nog steeds met gemak voor de geest halen: zijn grote blauwe ogen en zijn warrige donkere haar; zijn eentonige geneurie en zijn bulderende lach. Ze wist zelfs nog hoe hij rook: fris en groen, als pasgemaaid gras. Maar het had geen zin zich die dingen te herinneren. Hij was vertrokken. Hij was weg.’


De journalist heeft iets losgemaakt. Ineens wil Rebecca ook weten wat er van haar vader geworden is en ze begint vragen te stellen. Aan haar moeder, haar oma en anderen. Die zeer afwijzend reageren…
Van haar oma krijgt ze een boek. Een sprookjesboek, geschreven door haar vader. Er lijkt slechts één exemplaar van te zijn, hij heeft het speciaal voor haar geschreven. Maar haar oma hield het achter. Tot nu. Als Rebecca de verhaaltjes leest, dringt tot haar door dat die misschien wel klinken als een sprookje, maar dat ze vertellen over het leven van haar vader.
Ze begint internet af te speuren, maar net zoals Ellis komt ze daar niet ver. Ze besluit dan maar contact op te nemen met de journalist.
Wie weet kunnen ze Leo Sampson samen wel vinden. Als hij nog leeft.


Wat volgt is een zoektocht: langs plekken waarvan ze weten of nu ontdekken dat haar vader daar geweest is. Op bezoek bij mensen die hem gekend hebben. In de tussentijd probeert Rebecca de verhaaltjes te duiden. En natuurlijk bloeit er iets op tussen Rebecca en Ellis.
Langzaam ontvouwt zich het verhaal van een man die moeite had om zijn weg in het leven te vinden, maar één ding was zeker: hij was dol op zijn dochter!


Het verhaal zit goed in elkaar en het leest ook vlot weg. Debutante Amanda Block is zelf ook een verteller, de lezer is vanaf het begin geboeid, want ook al heb je een donkerbruin vermoeden waar dit heen gaat je weet niet hoe de weg daarheen zal zijn.


Amanda Block komt uit Devon, maar woont in Edinburgh, dat een grote rol heeft in haar verhaal.


ISBN 9789044363630 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij House of Books | november 2021
Vertaald uit het Engels door Els Franci-Ekeler

© Marjo, 24 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER