Boekenarchief B

Maeve Binchy

boeken Het huis op Tara Road

Meave Binchy, van haar naam evenals van de titel van dit boek had ik wel eens gehoord maar dat was het dan ook. Na eens op internet te hebben rondgekeken blijkt Binchy een bestsellerauteur en dat geloof ik graag.
Het huis op Tara Road leest makkelijk weg, is niet al te oppervlakkig en het heeft een bepaalde spanningsboog waardoor je wilt doorlezen.


Op de achterflap staat deze beschrijving:
"De Ierse Ria en de Amerikaanse Marilyn lijken niets gemeen te hebben, behalve een tragische gebeurtenis in hun leven. Als ze door toeval in contact komen, grijpen beiden de kans om voor een zomer van huis te ruilen. Ria vertrekt naar Amerika en ontdekt dat er een wereld voor haar open ligt, terwijl de gesloten Marilyn in het huis op Tara Road trekt, en opgenomen wordt in Ria's Ierse vriendenkring.
Hoewel de vrouwen elkaar nooit hebben ontmoet, leren zij elkaars leven kennen met alle opmerkelijke gevolgen van dien, waarbij ieder een schokkend geheim over de ander ontdekt, dat nooit naar buiten zal mogen komen..."
Dit is echter maar een heel klein deel van het 543 pagina's tellende verhaal. Er gaat nog heel wat aan vooraf...


Ria ontmoet Danny op haar werk, een makelaarskantoor. Zij valt als een blok voor hem en hij voor haar, al snel besluiten ze te trouwen. Dankzij slim handelen van Danny weten ze het schitterende, vier verdiepingen tellende, Victoriaanse huis op Tara Road te bemachtigen. Het stel is gek van hun huis en het wordt met veel liefde opgeknapt en ingericht. Ria is een gezelligheidsmens, iedereen is altijd welkom, er staat altijd wel een cake, taart of koek in de oven. Ria's vriendinnen Rosemary en Gertie, evenals Barney McCarthy, de baas van Danny, en huisvriend Colm zitten graag in de grote, heerlijk ruikende keuken. Daar wordt alles besproken, daar wordt gelachen, gehuild, gegeten, gedronken, gesnoept. Ria voelt zich als een vis in het water. Hun twee kinderen Annie en Brian zijn de kroon op het geluk.
Danny krijgt het steeds drukker, het geld stroomt binnen dankzij grote, succesvolle bouwprojecten. Ria vindt het jammer dat hij zo weinig thuis kan zijn. Wat zij niet weet is dat de mooie, knappe Danny het met de huwelijkstrouw niet zo nauw neemt. Maar zoals het vaak gaat, iedereen in haar omgeving heeft een vermoeden of weet het, behalve de vrouw zelf, in dit geval Ria. De schok is dan ook groot als de inmiddels veertig-jarige Danny vertelt dat hij weggaat, hij heeft zijn grote liefde gevonden. Een meisje van begin twintig, zij is zwanger van hem...
Ria, is er kapot van. Toch blijft ze hoop houden dat hij weer terug komt. Dan blijken de zaken van Danny ook nog eens slecht te gaan. Waarschijnlijk moet hun geliefde huis verkocht worden... Haar grote steun en toeverlaat is vriendin Rosemary, de elegante zakenvrouw, zij sleept Ria door de eerste moeilijke tijd heen.
En dan... gaat de telefoon, een Amerikaanse vrouw, Marylin, is op zoek naar Danny. Ze wil een tijdje naar Ierland en herinnerde zich Danny, misschien kon hij haar helpen. Ze wilde van woning ruilen voor een paar maanden. Voor Ria het weet biedt ze het huis op Tara Road aan. Ze wilde altijd al reizen, en een keer naar Amerika gaan, was haar grote droom.
De eerste maand is ze alleen in het grote luxe huis. Hartelijk als ze is, heeft ze al vrij snel contact met de buren. Ze ontdekt dat Marylin een zeer gesloten vrouw is en een groot verdriet meedraagt.
Marylin op haar beurt moet erg wennen aan de openhartige Ierse viendinnen van Ria. Bovendien ontdekt ze iets dat Ria beter nooit te weten mag komen.
De woningruil werkt voor beide vrouwen verhelderend.


Wat Meave Binchy knap gedaan heeft, is karakters neerzetten.  Soms wordt net iets teveel nadruk gelegd op het wel erg huiselijke van Ria, of de zakentalenten van Rosemary of de ellendige situatie van Gertie of de vriendin van de gehuwde Barney maar het is niet storend. De kinderen Annie en Brian zijn een welkome afwisseling en maken het verhaal af en toe komisch, vooral de tenenkrommende, in al zijn onschuld gezegde, uitspraken van Brian zijn leuk.
Het verhaal is meeslepend, er zitten op tijd verrassende wendingen in waardoor je door wilt lezen.
Het is een boek om opgevouwen in een stoel in de zon te lezen, een echt vakantieboek.


ISBN 9789041762320 Paperback 543 pagina's, uitgeverij Maarten Muntinga, zilverpockets, maart 2009

© Dettie, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier