Boekenarchief B

Joseph Boyden

http://www.josephboyden.com

 

Driedaagse reisTwee indiaanse vrienden. Xavier en Elijah, trekken de oorlog in: de eerste wereldoorlog. Een groot avontuur denken ze, maar dat valt natuurlijk vies tegen.
Aan het eind van de oorlog keert Xavier, met één been, een wrak, verslaafd aan de morfine, terug in Canada. Zijn tante haalt hem van de trein en samen beginnen ze aan de driedaagse reis naar huis. De driedaagse reis staat ook voor de dood, de indianen geloven dat de ziel er drie dagen voor nodig heeft om rust te vinden.
Xavier dwaalt in gedachten steeds terug naar het slagveld, naar de gruwelijke gebeurtenissen die geleid hebben tot zovele driedaagse reizen. Het ergste vindt hij dat hij zelf ook gedood heeft. Hij vergoelijkt het door te denken dat hij het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar het heeft hem nooit lekker gezeten. Des te erger vindt hij het dat Elijah er een sport van lijkt te maken om zoveel mogelijk mensen te doden. Ze zijn allebei scherpschutters, maar Elijah gaat er prat op, schept op over zijn prestaties.
Xavier zegt niets, doet alsof hij geen Engels kent, en wordt veelal over het hoofd gezien. Als Elijah 'windigo' lijkt te worden, indiaans voor 'gek', 'door het dolle heen' weet Xavier dat hij hulp nodig heeft.


Terwijl ze per kano over de rivier drijven, of 's nachts in het woud overnachten, vertelt de tante verhalen, om Xavier 'in het leven' te houden, om er voor te zorgen dat hij niet opgeeft. Zij is een 'wijze vrouw", een 'windigo-doder', net als haar vader dat was, en net als Xavier zou zijn geworden, voor hij ten oorlog trok. Ze vertelt hoe zij, de wilde indiaanse, die alleen in het woud zichzelf in leven hield, Xavier 'gestolen' heeft van de nonnen, toen hij vijf jaar was. Hij was het kind van haar zuster. Elijah was al zijn vriend toen hij nog bij de nonnen was en hij is bij hen komen wonen toen hij een jaar of twaalf was. Samen waren ze jagers, ze slopen onhoorbaar door het woud, wisten precies wat ze aan elkaar hadden.
Door haar verhalen krijgen we een beeld van de indiaanse cultuur, over hun manier van leven, over de onderdrukking en vernietiging door de blanken.


Het is een verhaal over gruwelijkheden, een ontroerend verhaal over vriendschap. Soms moest ik het boek even wegleggen, omdat het teveel werd, Boyden schrikt er niet voor terug om alles in details te vertellen. Maar dat doet hij ook als hij de indiaanse cultuur beschrijft. Het is een prachtig en indrukwekkend boek.


ISBN 9023417119 Ingenaaid, 452 pagina's Verschenen: augustus 2005 De Bezige Bij
Oorspronkelijke titel: Three day road Vertaler: José Rijnaarts

© Marjo, september 2005

Reageren? Klik hier!