Boekenarchief B

Clara Benson

https://clarabenson.com

 

Sterren in de duisternis
Clara Benson

Zoals in veel historische romans wisselen de verhaallijnen in de tijd.
Het eerste speelt zich af in 1941, in Frankrijk, het tweede 8 jaar later in Engeland.


We beginnen in 1941. Alec McLeod, een vliegenier, stort neer op het platteland. Hij is gewond, maar weet uit de handen van de Duitsers te blijven. Een jonge vrouw verstopt hem en weet de vijand om de tuin te leiden door de naam van haar vader te noemen: Jean-Jacques Brouillard is een beroemde componist en dirigent. Ze is goed van de tongriem gesneden hetgeen haar vaker van pas komt. Maggie, kort voor Marguerite, zit namelijk in het verzet.


Behalve dat ze nu deze vliegenier helpt, is ze in Parijs actief door Joden te helpen onderduiken en ontsnappen. Vervalsen van papieren en paspoorten en vluchtroutes zoeken doet haar even vergeten dat ze in het normale leven verloofd is met Emil, die zijn leven ook niet zeker is, hij is een Jood en een verzetsman. Hij zit ondergedoken bij de zus van Maggie, Cécilia, die in het redelijk veilige Nice woont en die eigenlijk geen idee heeft van de oorlog. Zij speelt piano, en heeft daar veel succes mee. Liever zou ze die Emil niet helpen, maar tot haar verbazing wordt ze verliefd. En het is wederzijds. Maar Maggie dan?


In de andere verhaallijn speelt het verhaal zich af in Chaffingham House, niet ver van Londen, het huis van de weduwe Brouillard. Harriet Conway solliciteert als secretaresse bij Rose Brouillard die vastbesloten is de gedachtenis aan haar man intact te houden. Zij dwingt haar zoon Sébastien om in de voetsporen van zijn vader te treden, er aan voorbijgaand dat de negentienjarige jongeman dat misschien niet wil.
Harriet rouwt om de dood van haar verloofde, en daarom staat ze niet open voor een nieuwe liefde.
Maar er komt wel een man op haar pad.


Intussen ontdekt ze dat de familie nogal wat geheimen heeft. Behalve dat de zoon af en toe gemeen uit de hoek kan komen – ze ontdekt wel hoe dat komt – is er ook de dochter in de rolstoel: Cécilia. En diens zoontje Rex, die om bepaalde redenen niet naar school mag, maar thuisonderwijs krijgt.


Terwijl Harriet orde brengt in de papieren van de overleden musicus, weet ze door haar oprechte belangstelling langzaam de sympathie te winnen van Cécilia. Maar dat zij geheimen over de familie ontdekt, bevalt haar werkgeefster absoluut niet.


De verhaallijnen lopen langzaam in elkaar over, met een heleboel dramatiek, tegen de achtergrond van Jodenhaat, en dat niet alleen tijdens de oorlogsjaren.
Het verhaal leest uitstekend door de vele vlotte dialogen en de beeldende beschrijvingen. De nadruk ligt wel op de romantiek en op de muziek. De achtergrond, die van de oorlog en Jodenvervolging, is ook echt alleen maar een achtergrond, maar dat wordt goed gemaakt door de psychologische kant van de zaak beter te belichten. De manier waarop een mens om gaat met al die ellende kan zeer divers zijn.


Clara Benson is naast vertaler ook schrijfster. Ze begon met een aantal traditionele mysteries in de setting van de jaren twintig en dertig. Sterren in de duisternis is haar eerste historische roman.


ISBN 9789044361049 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juli 2021
Vertaald uit het Engels door Marjet Schumacher

© Marjo, 16 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER