Boekenarchief B

James Baldwin

Giovanni's kamer


Parijs jaren 40.
David, een Amerikaan zit in grote geldnood. In zijn wanhoop leent hij geld van de homoseksuele Jacques. Jacques is geïnteresseerd in David maar David moet weinig van hem hebben en geneert zich dan ook dat hij geld van hem leent. Jacques neemt David mee naar een bar waar Giovanni werkt. David voelt de enorme aantrekkingskracht die van Giovanni uit gaat maar wil dat voor zichzelf niet toegeven. Jacques is een trieste veertiger die genoegen neemt met de niet gewilde jongens. Hij is rijk dus weet altijd wel iemand te krijgen. Hij waarschuwt David dat hij nu nog zijn leven in handen heeft, als hij de kansen niet grijpt eindigt hij net zo als hij. Dit is de eerste keer dat iemand David openlijk aanspreekt op zijn homoseksualiteit.


David is verloofd met Hella, wil trouwen en kinderen krijgen. Hella is op dat moment in Spanje om na te denken over Davids huwelijksaanzoek. David heeft al eerder een homoseksuele ervaring gehad in Amerika en is daar erg van geschrokken, daarom vluchtte hij naar Parijs. Toch valt David als een blok voor Giovanni en gaat aan het eind van de avond mee naar zijn kamer. David trekt daarna bij Giovanni in, maar is hevig verward en blijft op afstand. Giovanni voelt dit en smeekt hem te zeggen hem nooit te verlaten.
David raakt steeds meer verward, voelt zich aangetrokken en wil weg. Giovanni wordt ontslagen omdat hij weigert met de eigenaar van de bar naar bed te gaan. De eigenaar heeft hem daarna midden in de bar beschuldigd van diefstal en daarna ontslagen. Giovanni wordt nog aanhankelijker en afhankelijker van David. David, in zijn verwarring, stikt er bijna in en wordt steeds afstandelijker.
Giovanni scheldt David vaak uit voor Amerikaan, doelend op het oppervakkige en de hoge fatsoensnorm van David. David behandelt Giavonni inderdaad oppervlakkig en zegt op gegeven moment ook als ze het over hun toekomst hebben: "Ik wil niet het huisvrouwtje spelen die op het stoere mannetje wacht" terwijl hij heel goed weet dat hij degene is die de boel verziekt.


Als Hella thuis komt is hij enorm opgelucht. Hij laat zich niet meer bij Giovanni zien op één keer na om zijn spullen op te halen. Giovanni is er slecht aan toe en confronteert David met de waarheid, David is homoseksueel ook al ontkent hij het nog zo hard... David vlucht weg.
Later hoort hij dat de bareigenaar vermoord is en Giovanni is de hoofdverdachte en ter dood veroordeeld.. David vlucht Parijs uit met het plan te trouwen met Hella, maar het zal heel anders lopen...


Mijn mening:
Het is erg moeilijk om van dit boek een verslag te maken zonder dat het op een draak van een verhaal lijkt... 'De homoseksueel die er niet voor uit durft te komen', boeken vol zijn er over geschreven.
Dit boek is echter zo mooi in woordgebruik en het verhaal maakt dat je je haast aanwezig voelt als toeschouwer bij de jongens.
Wat het meest knappe van dit boek is dat bijna alles zich afspeelt in Giovanni's kamer, aanvankelijk het toevluchtsoord waar beiden zichzelf kunnen zijn. Later een kamer waarvan de muren op je af komen. Het verhaal is emotioneel, beklemmend, vol dialogen. Het beschrijft prachtig de wanhopige gevoelens van beide jongens. Kortom, schitterend!


(Dit boek werd aanvankelijk door een Amerikaanse uitgever geweigerd, een neger die over twee blanke homoseksuele mannen schreef! Dat kon niet! Later werd het verhaal door een Engelse uitgever geaccepteerd.)


ISBN 9789023424840 Paperback 212 pagina's De Bezige Bij

Dettie, december 2004

Voor meer informatie over James Baldwin (Engels) klik op de afbeelding

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!