Boekenarchief B

Peter W.J. Brouwer

altHet Siamees moment
Peter W.J. Brouwer


Thomas, getrouwd met Isa, een huwelijk dat vijftien jaar geleden eindigde. Ze hebben drie kinderen.
Eva, samen met Erik, geen kinderen. Ooit hadden ze een relatie, zonder dat hun wederhelften daarvan op de hoogte waren, maar ze hebben elkaar nu al jaren niet gesproken. Hun leven was te ingewikkeld, beiden met een partner en daarbij ook nog Silke, met wie Eva een lesbische relatie had.

Op de dag dat Thomas een prijs in ontvangst neem vanwege zijn filmmuziek – hij is componist – krijgt hij een briefje van Eva. ‘Spreken we elkaar zaterdag?'.
Op die zaterdag zal er afscheid genomen worden van Silke, aan kanker overleden. Eva woonde met haar samen.
Thomas twijfelt lang, en laat intussen zijn leven, zijn relaties aan zijn geestesoog voorbij trekken. Ook van Eva lezen we de flashbacks.
Ze deelden de muziek, een grote waardering voor Brel, en later deelden ze een brievenboek en de liefde. Wat is daar na al die tijd nog van over? En wat heeft het voor hen betekend?  In een werveling van stukjes heden en verleden, lezen we over Thomas, over Eva, en over hen samen.


‘Eva en Thomas, op zomaar een dag. Ze ondergingen elkaar voordat ze elkaar hadden begroet.
Toen de dingen die gezegd werden niet meer overgingen in onrust en eindelijk stil werden, alsof ze in zichzelf verkeerd raakten, schrijnde het. Soms keek hij naar haar alsof geen ander haar al die tijd had mogen bedenken - een tikkeltje bezitterig was hij wel.’


In Het Siamees moment zet Brouwer vaak in korte zinnen of zelfs alleen kernwoorden een speciale poëtische sfeer neer. Het is volkomen duidelijk dat Brouwer een dichter is.


‘Aanhoudende regen. Het bladerdak stak fel af tegen de muisgrijze hemel, ze stonden in een ondiep plek in het bos. Van bovenaf leken ze op papieren poppetjes, iemand had ze in dat jaar getekend en neergezet, de temperatuur was in minuten met enkele graden gedaald. Eva rilde.’


Dat er van de lezer ook het een en ander verwacht wordt, blijkt uit de vorm: heden en verleden lopen door elkaar, in de dertig hoofdstukken van dit boek is nauwelijks een chronologie te bespeuren. Er is een voorspel en een naspel.
Het verhaal zelf heeft niet zoveel om het lijf. Er is een man, er is een vrouw. Met allebei een eigen kijk op hun relatie, met allebei een eigen leven. Weinig nieuws onder de zon. Vanwege de sfeer, de bespiegelingen en feitjes (namen van bonbons??) is de roman een stuk interessanter.


Peter W.J. Brouwer (1965) is dichter/schrijver, vertaler en theatermaker. Van zijn hand verschenen eerder drie dichtbundels. In Nederland en België toerde hij rond met muziektheater rondom Jacques Brel, waardoor zijn debuut een autobiografisch tintje krijgt.


ISBN 9789062659678 | 277 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | september 2017

© Marjo, 20 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER