Boekenarchief B

Miranda Beverly-Whittemore

http://mirandabw.com

 

altBitterzoet
Miranda Beverly-Whittemore


‘Ik was jong, nog zo jong dat ik dacht dat mijn gebrek aan heelheid mijn eigen schuld was. Ik had geen idee dat iedereen zich zo voelt; dat volwassen worden in essentie bestaat uit vinden waar je lege plekken zitten en leren hoe je die voor jezelf kunt invullen.’


De timide en wat wereldvreemde Mabel arriveert op de universiteit, waar ze met een beurs kan gaan studeren, zeer tegen de zin van haar hardwerkende ouders. Haar kamergenote, Ev (kort voor  Genevra Katherine Winslow) is een telg uit een rijk aristocratisch geslacht, bekend met een mondaine wereld,  arrogant en duidelijk niet blij met haar minderwaardige kamergenote.


‘Tot de dag dat Ev me uitnodigde om mee te gaan naar Winsloch, was ik er aan gewend dat ze mij waarnam zoals je naar een lelijke, dikke leunstoel kijkt: iets wat haar in de weg stond, alleen voor hoogst noodzakelijk gebruik, maar beslist niet iets wat ze zelf zou hebben uitgekozen.’


Winsloch is een enorm landgoed in Vermont, waar de hele familie iedere zomer een thuis vindt. Velen hebben een eigen huis, maar centraal staat het huis van Evs ouders, Birch en Tilde. Birch gedraagt zich als een echte patriarch: alles en iedereen is van hem, en hij verwacht gehoorzaamheid.
Maar in Evs huisje, toepasselijk Bitterzoet genaamd, zijn de meisjes vrij om te doen en laten wat ze willen. Denken ze.
Ook al heeft Mabel een eigen geschiedenis, een eigen geheim, als ze ontdekt wat er allemaal speelt in de familie Winslow, stijgt haar verbijstering met de dag. Om de een of andere duistere reden spant een van Evs tantes haar voor haar karretje en belooft haar zelfs haar huis als Mabel kan vinden wat ze zoekt: een map met bewijzen over iets waar ze niet expliciet over is. Iets groots. Iets wat de familie ten onder brengt.


En natuurlijk: het is vakantie, het is zomer: tijd voor de liefde. Ev scharrelt met een bediende, John, en Mabel is geïnteresseerd in Galway, een van de broers.  Maar ook al ontdekt ze allerlei familiegeheimen en lijkt niemand te vertrouwen, ook Galway niet, de zomer blijft idyllisch: het grote landgoed, de luxe, lui hangen op het strand of een beetje zwemmen, heerlijk eten, en mooie mensen om haar heen. Toch ontkomt ze er niet aan. De keuze moet gemaakt worden: hoe moet ze omgaan met al die leugens en bedrog? Wat is haar eigen plaats in dit geheel? En waarom schuift Ev die zware grendels voor haar deuren?


Miranda Beverly-Whittemore hanteert een vlotte pen. Ze  is een goede verteller, en sleept de lezer mee naar een climax, die je dan misschien niet aanstaat, het heeft je dan wel een paar uren leesplezier opgeleverd. Een modern familiedrama, in een bijna gothic sfeertje, over de assepoester die eventjes mag verblijven in de mondaine wereld van de rijken.


ISBN 9789022960332 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Bruna | april 2015
Vertaald uit het Engels door Catalien van Paassen

© Marjo, 19 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER