Boekenarchief B

Sara Brunsvold

https://sarabrunsvold.com

 

De acht levenslessen van Clara Klein
Sara Brunsvold


‘Zelfs in haar laatste dagen laat een ongeneeslijk zieke vrouw geen kans voorbij gaan om van Gods liefde te getuigen.’


Dit staat op de kaft van De acht levenslessen van Clara Klein, het debuut van Sara Brunsvold. Een zin die je laat afvragen hoe dit mogelijk is. Hoe kan het dat als je zo ziek bent, je toch nog oog hebt voor Gods liefde? En het woordje ‘zelfs’ suggereert dat er voor haar laatste dagen ook veel getuigenis was. Hoe zag het leven van deze Clara Klein eruit? Wat heeft haar gevormd? Nieuwsgierig sloeg ik het boek open. De eerste pagina zette mij opnieuw stil: ‘Voor Jezus, Die stierf terwijl Hij liefhad.’ Bijzonder. Opnieuw liefde. Zal deze liefde op elke bladzijde van het boek terugkomen?


Zoals de Amerikaanse schrijfster zelf aangeeft in een interview is de weg naar succes veel interessanter dan het succes zelf. Het is een weg die geplaveid is met mislukkingen, teleurstellingen, maar ook met hoop en liefde. En dit zijn precies de thema’s die Sara Brunsvold in haar boek laat terugkomen.
Het verhaal wisselt zich af tussen 2016, het laatste levensjaar van Clara, en de periode 1969 – 1983. Ook al zegt Clara zelf dat haar leven bijzonder oninteressant is, denkt de hoofdredactrice van een vooraanstaande krant daar anders over en stuurt zij Aidyn Kelley, een jonge, ambitieuze journaliste naar de hospice waarin Clara verblijft om haar in memoriam te schrijven. Er ontstaan bijzondere gesprekken en hoe meer Aidyn te weten komt over Clara, hoe vaker zij bij haar wil zijn. Van Clara ontvangt zij allerlei levenslessen:


‘Goed. Schrijf dan dit op: ‘Het graf is niet mijn eindbestemming. Ik wil leven alsof ik dat geloof. Bij Gods gratie zal ik leven omdat ik dat geloofde.’
Langzaam kwam de pen van het meisje tot stilstand. Aidyn keek op en staarde Clara aan, alsof de woorden keer op keer door haar hoofd gingen en iets met haar deden.
Clara gebaarde naar de roerloze pen. ‘Schrijf dat op, liefje. Dit is goud.’


De acht levenslessen van Clara Klein
: een verhaal om over na te denken en om mee te nemen in je eigen leven. Hoe heb ik lief en ben ik ook duizend keer aan mezelf gestorven in mijn liefde voor anderen?


ISBN 978 90 297 3426 4| NUR 302 | Paperback| 336 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| april 2023
De acht levenslessen van Clara Klein is vertaald door Daniëlle Heerens.

© Els ten Voorde, 6 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER