Boekenarchief B

Eric de Brabander

http://ericdebrabander.com

 

Het geluid van naderend onweer
Eric de Brabander


Hoor je het al rommelen in de verte?
Zorg dat je veilig in je luie stoel zit en lees de verhalen van Eric de Brabander, die passen bij een enigszins unheimisch sfeertje. Ha, alleen al omdat in een paar van de 27 verhalen een tandarts voorkomt, voor veel mensen toch niet een persoon waar je graag mee te maken krijgt. En of je na het lezen van de verhalen van tandarts-schrijver de Brabander daar wat genuanceerder over gaat denken, dat is zeer de vraag!


De ene tandarts, hoofdpersoon in het titelverhaal, is de sleur van alledag beu en kiest een nieuwe bezigheid uit. Hopelijk draaft hij als tandarts niet zo ver door als hij met deze nieuwe hobby doet! Zijn vrouw is in ieder geval woest!
De andere tandarts lijkt juist zeer koelbloedig, als de moordenaar die hij moet behandelen uit de stoel ontsnapt.


De verhalen zijn zeer divers en intrigerend, soms subtiel, soms expliciet. Ze spelen veelal ergens in het Caribisch gebied. Dat heeft waarschijnlijk met de achtergrond van de schrijver te maken, in vrijwel alle verhalen zit wel iets verwerkt dat daarnaar verwijst. De omgeving - water! - en de dieren, of letterlijk als plaatsbepaling genoemd terwijl de verhalen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben zich niet in West-Europa zouden kunnen afspelen.


Sommige verhalen laten niets aan de verbeelding over, bijvoorbeeld dat verhaal over een vampier, of het verhaal van de onweerstaanbare modeverkoper. Het verhaal over het Milgramexperiment (hoever gaat iemand met het pijnigen van een ander als hij daar opdracht toe krijgt) heeft hier een andere bijzondere invulling gekregen.


De vertelling over de postduiven die na zoveel jaar terugkeren naar hun honk zal lezers met een gevoel voor het magisch-realistisch zeker bevallen. Het is een bijzonder verhaal! Ook het verhaal over de mishandelde hond is magisch, en dat komt niet doordat hij praat. Niet alleen toch.
En magisch zo kun je het verhaal over de bankbediende ook noemen, al ligt dat weer in heel andere sferen. Als deze bankmedewerker de pastoor lastig valt met zijn ideeën over het godsbegrip, besluit de pastoor dat hij eens even flink uit de band moet springen met het collectegeld.
Er is een beetje sciencefiction, en een bizar verhaal waarin het verleden het heden inhaalt…


Het zal intussen duidelijk zijn: het is een bundel verhalen met voor elk wat wils. En zoals dat gaat met verhalen: als eentje je wat minder aanspreekt, komt al snel het volgende!


Eric de Brabander (Curaçao, 1953) studeerde tandheelkunde in Nederland, werkte enige tijd aan een universiteit in New York en keerde daarna definitief terug naar Curaçao.


ISBN 9789493214040 | paperback | 244 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | maart 2021

© Marjo, 21 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER