Boekenarchief B

Aristide von Bienefeldt

altHotel Malinconia
Aristide van Bienefeldt


Anthony Peers is een eigenzinnige man. Nu hij al twee maal gescheiden is, omdat hij geen zin heeft in kinderen en de vrouwen tegen beter weten in blijven hopen dat hij van mening zal veranderen, heeft hij besloten geen derde huwelijk aan te gaan. Hij zal werken: vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Aangezien hij politieman is. is dat niet onmogelijk...

Zijn nieuwe zaak is de vermissing van een ongeveer zeventigjarige vrouw. Ze verliet het pension, Hotel Malinconia, waar ze woonde en werd niet meer gezien. De pensionhoudster kent haar al dertig jaar, maar kan weinig vertellen. Valeria Bodar is Italiaanse maar woont al sinds veertig jaar niet meer daar. In het pension was ze reeds dertig jaar. Een week eerder was ze naar Londen geweest, een dagje maar. Voor zaken. Ze betaalde de huur altijd contant, en al haar spullen waren nog op haar kamer. Zeven koffers designkleding, maar geen papieren.


Een oud dametje vertelt:
'Valeria was een van de mooiste vrouwen van haar tijd (-) Pasolini had haar ontdekt. Ze zou een hoofdrol krijgen in Accatone, zijn eerste film. Maar bij nader inzien vond hij haar toch meer geschikt als muze. Zo vond Valeria Bodar haar roeping.'


Als Peers na laat gaan wie de vrouw was, kan men niets vinden. Ze is 'een vrouw zonder verlengstukken': geen paspoort, geen bankrekening, geen verzekering. Niets. De enkele mensen die haar gekend hebben leiden naar Londen, naar verkoophuizen als Christie’s. In het verleden verkocht ze sieraden en andere kostbaarheden. Maar waar kwamen die vandaan? Waar kwam Valeria zelf vandaan? Wie is deze vrouw en waar is zijn gebleven? In een tijd waarin alles geregistreerd staat, waar men iedereen in allerlei systemen kan natrekken, blijft de vrouw onvindbaar.


Deze novelle is prettig geschreven, op een licht ironische toon, met een verrassende ontknoping, die dan weer wel helemaal bij de toon van het verhaal past.

Hotel Malinconia was het laatste boek van Aristide von Bienefeldt, pseudoniem van Rijk de Jong (1959-2016) Helaas is hij kort voor publicatie overleden.


ISBN 9789460682964 | Paperback | 91 pagina's | Uitgeverij Marmer | februari 2016

© Marjo, 31 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER