Boekenarchief B

Sol Bouzamour

Narcissus
Sol Bouzamour


De hoofdpersoon van dit boek, zoon van Marokkaanse ouders afkomstig uit Marrakesh, groeit op in de Amsterdamse Pijp. Aan zijn intelligentie ligt het niet, maar de studies waar hij aan begint lukken niet, en hij gaat bij de Landmacht. Ook dat wordt niets en als hij gaat werken in een coffeeshop in Amsterdam leidt dat tot een verblijf in de gevangenis. Daar leert hij Klaas kennen, de koning van de Wallen. Josh wordt zijn rechterhand, maar Klaas zal ook aan de basis van zijn ondergang staan. Want Josh leidt een leven waar hij niet op eigen kracht uit kan ontsnappen.


‘Tegen mijn Hollandse vriendinnen zei ik altijd dat ik Joods was. Dat was geloofwaardig door mijn niet Arabische uiterlijk. Maar in de loop der jaren begon ik me te kleden als een latino, omdat iedereen vroeg of ik Braziliaans was. Omdat ik zo weinig mogelijk op een Marokkaan wilde lijken, werd ik een fervent aanbidder van de zonnebank en begon zelfs mijn wenkbrauwen te epileren. De opgeschoren kapsels die mijn buurtgenoten ook hadden werden verleden tijd. Op een gegeven moment kon ik van alles zijn. Ik had meer identiteiten dan een ondergedoken maffiabaas. Spaans, Portugees, Italiaans, Braziliaans, Amerikaans,. Ik vertelde aan iedereen iets anders, net wat me uitkwam.  Uiteindelijk koos ik voor de Israëlische nationaliteit…’


Het verhaal dat we lezen is dat van een opportunist maar dan eentje die enigszins naïef denkt dat zijn bedje gespreid is. Hij heeft een vriendin, Dee, die niet beter weet dan dat hij Israëliër is, en die heel veel – te veel - van hem accepteert. Dat kan niet goed blijven gaan.
Joshua werkt op de Wallen, in de tijd dat het nog een rosse buurt is. Prostituees, drugs, drank, eigenlijk weet hij zich lang kranig te houden, maar als hij bezwijkt voor de verlokkingen, gebeurt het ook goed. Tevoren was hij een goed gebouwde, sportieve jongeman, haast verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, een Narcissus dus, maar daar blijft weinig van over.
(Overigens heet de zaak die Joshua runt op de Wallen ook Narcissus)


Het was geen lieve wereld, daar op de Wallen, en dat is dit verhaal ook niet. Een rauwe wereld die ook zo beschreven wordt. De taal is grof, en het zit vol seksistische opmerkingen en scheldwoorden die hier niet herhaald worden. Vrouwen zijn gebruiksvoorwerpen, en met geld mag je alles.
Dit boek vertelt over een jongeman aan wie je maar beter voorbijloopt. Als alles autobiografisch is, dan kan je alleen maar hopen dat Sol, want zo heet de schrijver tenslotte, nu een ander leven leidt.


Sol Bouzamour (1982), auteur, journalist en kunstenaar, schreef zijn debuut Narcissus, toen zijn straf er op zat. Je zou het niet verwachten, maar ondanks dat grove taalgebruik en de seksistische taal leest zijn verhaal als een trein. Nadat je hem zo diep hebt zien zinken wil je weten of zijn hoofdpersoon in staat is weer uit die diepte omhoog te krabbelen. En dat het zo vlot doorleest heeft vast ook te maken met de vele pittige dialogen, die ook nog vaak vol humor zitten.


ISBN 9789048844364 | Paperback | 272 pagina's | Hollands Diep| september 2018

© Marjo, 26 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER