Boekenarchief B

Michael Belderink

Basta!Basta!


Op een dag betrapt Jasper zijn moeder in bed met een andere man. De vader van zijn vriendje nog wel!
Het is de trigger: de ouders van Jasper (12) en oudere zus Merel (15) hebben al een tijd lang niet zo veel lol meer in hun huwelijk en nu dit gebeurd is, besluiten ze te gaan scheiden. Als ze verwacht hadden dat hun kinderen na enige verwerking zich erbij neer zouden leggen, dan hebben ze zich vergist. Vooral Merel verzet zich...

Zij vormt het vertelperspectief, ze is de ik-figuur. Ze begint eenvoudig: werkt totaal niet mee als de ouders een psycholoog erbij halen. Exit psycholoog. Dan steekt ze zomaar ineens aan tafel een sigaret op. Haar vader is longarts en dit kan dus niet. 'Het is geen goed voorbeeld voor de buitenwereld'. Merel roept meteen dat een scheiding dat ook niet is, maar tevergeefs: haar vader heeft al afstand genomen. Hij is vastbesloten met zijn nieuwe liefde te trouwen, zeker als er een nieuwe baby op komst blijkt te zijn. Dan ontsteekt Jasper in woede.. .met hun moeder wilde hij geen kind meer en nu wel? De kinderen werken steeds meer samen om het gezin weer bij elkaar te krijgen. De huishoudelijke hulp biedt daarbij hulp. "scheiden is ok," zegt ze, "zolang je het zelf maar niet doet."

Vanaf dit punt begint het verhaal gelijkenissen te vertonen met films als 'home alone'. Merel roept zelf notabene: "dit gebeurt toch alleen maar in slechte films!".
Ik vraag me dus af in hoeverre de schrijver serieus is in dit boek.
Ik denk dat jongeren dit misschien wel een leuk verhaal vinden, omdat de boel uit de hand loopt, maar het einde is vast voor hen ook weer te zoetsappig.
Er mankeert niets aan de taal of de stijl, al beoordeel ik die ook niet met meer dan een plusje, maar het verhaal is echt het mijne niet. Het thema is aardig, want realiteit: aan kinderen wordt niets gevraagd als hun ouders gaan scheiden. Maar als je dit boek gelezen hebt, dan kom je misschien wel tot de conclusie dat het ook maar beter is van niet!


ISBN 9789044611298 Paperback | 204 Pagina's | Uitgeverij Prometheus 2008

© Marjo, juni 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!