Boekenarchief B

Antoinette Beumer

altMijn vader is een vliegtuig
Antoinette Beumer


Als Eva twaalf is gaat ze - zonder het haar moeder te vertellen - op bezoek bij haar vader, die in een psychiatrische instelling woont. Ze heeft hem al jaren niet meer gezien. Ze was zeven jaar toen hij verdween waarna haar moeder zijn bestaan verzweeg. Dat bezoek is zo traumatisch voor haar, dat ze er nooit iemand iets over zal vertellen.

Bijna dertig jaar later: Eva's leven loopt op rolletjes. Ze heeft een goed lopend reclamebureau, is getrouwd met Peter en moeder van een tweeling, als ze het bericht krijgt dat haar moeder overleden is tijdens een verblijf in Argentinië. Het organiseren van de uitvaart trekt ze zoveel mogelijk naar zich toe, ze weigert aangeboden hulp. En dat terwijl de verhouding met haar moeder, die ze tekenend Willemien noemt, helemaal niet goed was.
Nachtmerries, waarin ze levensechte schimmen ziet, verstoren haar slaap. Haar collega stuurt haar naar huis, als hem duidelijk wordt dat ze zichzelf niet meer is. Een bijkomend probleem is dat het gezin op het punt staat te verhuizen: ze moet haar hebben en houden verdelen in drie delen: ‘opslaan voor later’, mee naar nieuwe huis’ en ‘weggooien.’


Het lijkt wel of ook haar eigen leven opgedeeld wordt. Opslaan voor later kan niet meer, beseft ze, maar voor ze haar verleden kan ‘weggooien’, moet ze er mee in het reine komen. Ze besluit in haar moeders huis te gaan wonen, zodat ze rustig op kan ruimen. De rust is evenwel ver te zoeken omdat herinneringen boven komen. Als haar vader nog blijkt te leven, neemt ze contact op.
Of dat een juiste beslissing is?


Alles wat ze verdrongen blijkt te hebben, komt met dubbele kracht terug.  Hoe om te gaan met deze onverwerkte trauma’s, dat wordt een ontdekkingstocht door het verleden, met schokkende herinneringen. We springen met haar mee door de tijd als het heden aansluiting biedt tot het verleden. Er zijn flashbacks, die soms invulling krijgen vanuit de Eva van nu.


Waar Eva denkt dat zij net als haar vader gek wordt, twijfelt de lezer eveneens aan haar verstand. Gelukkig zet de schrijver ons steeds weer stevig op onze benen.
De titel heeft te maken met het verleden van de vader, die purser was, en wiens leven in het teken stond van vliegen. En van vrouwen. De beschrijving van zijn ziekte is schrijnend, omdat de man nu al zo lang opgesloten zit, en men hem blijkbaar niet kan helpen.

Misschien kunnen we dit boek ook opvatten als waarschuwing: begeleid jonge kinderen die te maken krijgen met een geesteszieke ouder. Stop het allemaal niet weg, maar praat er over.


Mijn vader is een vliegtuig is de debuutroman van filmregisseuse Antoinette Beumer: het boek bevat autobiografische elementen. De jeugd van regisseur Antoinette Beumer (55) werd grotendeels bepaald door haar manisch-depressieve vader en ‘niet heel beschikbare’ moeder.

ISBN 9789048837519 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Lebowski | januari 2018

© Marjo, 26 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER