Boekenarchief B

Gilbert Bordes

height=Winterkinderen
Gilbert Bordes

Frankrijk, 1943: Loïc, Jocelyne en Marcello, de dappere leden van de verzetsgroep Montesquieu, weigeren de briesende SS’ers te vertellen waar ze de zes kinderen hebben verborgen. Ook wanneer de dreigementen een hoogtepunt bereiken, houden ze hun mond. De ouders van de kinderen waren verzetsstrijders en de kinderen moeten daar volgens de mannen van de SS voor boeten. Het verzet is erin geslaagd het konvooi van de Duitsers te overvallen en de kinderen te bevrijden. De bedoeling was om de kinderen via de Pyreneeën naar Spanje te brengen maar nu zijn de drie dappere verzetsleden toch in handen van de vijand gevallen. De kinderen zitten veilig verborgen in een nabijgelegen grot en moeten vanuit hun schuilplaats machteloos toezien hoe hun redders de dood vinden. Een voor een vallen ze levenloos in de sneeuw neer.

De SS heeft het hele gebied rondom Oustal, een schuilplaats in de bergen, uitgekamd maar de kinderen blijven spoorloos. Ze geven hun zoektocht op maar blazen wel eerst de schuilhut en ook een kapelletje op. Ze trekken zich terug over een loopbrug die een diepe kloof overbrugt, daarna blazen ze de brug op. Ze hebben de kinderen niet gevonden maar de kinderen zullen het gebied niet kunnen verlaten. Ze zitten als ratten in de val. De enige andere uitgang is alleen bij smokkelaars bekend.

De kinderen zijn vreemden voor elkaar. Alleen een tienerjongen en een klein, ernstig ziek meisje horen bij elkaar. Ze zijn geen familie maar de jongen, Christophe, beschouwt de tienjarige Séverine als zijn zusje. Christophe laat meteen merken dat hij een hekel aan Joden heeft. Hij wist niet dat zijn vader in het verzet actief was. Nu zit hij een groep vreemden opgescheept waarvan er vast een paar Joods zijn. Hij steekt zijn afkeuring niet onder stoelen of banken. De andere leden van het groepje heten Joachim, Matthieu, Marie-Hélène en Jeanne.  Joachim is twaalf, de anderen zijn een paar jaar ouder.

Het is hartje winter en de kinderen bevinden zich in een koude grot middenin de bergen. Ze zullen een team moeten vormen om te overleven en dat zal niet eenvoudig blijken. Kunnen ze haat en vooroordelen laten varen om samen een overlevingsplan te bedenken? Allereerst is er vuur nodig maar hoe leg je een vuur aan zonder aansteker of lucifers? De smeulende restanten van de opgeblazen hut en kapel bieden redding. Een tweede en blijvend probleem is voedsel. Er is eten voor een paar dagen. Zal dat genoeg zijn om de tijd tot de reddingsploeg komt te overbruggen? De mensen in het nabijgelegen dorp, dat door de ingestorte loopbrug onbereikbaar is geworden, zullen immers snel in de gaten krijgen dat de drie verzetsmensen niet teruggekeerd zijn.

De reddingsploeg laat op zich wachten en de twijfel slaat toe. Komt er wel een reddingsploeg? Het is immers oorlog. Zal iemand zich geroepen voelen een reddingsmissie op touw te zetten? Worden de drie verzetsmensen wel gemist? De kou, de honger en de vertwijfeling maken het leven in de grot er niet makkelijker op. En dan sterft Séverine. Christophe is radeloos en voelt zich steeds neerslachtiger worden. Séverine was ernstig ziek en de artsen hadden haar opgegeven. De anderen zijn kerngezond maar zonder voedsel zullen ze allemaal sterven. Alleen de geheime uitgang van de smokkelaars kan hun levens nu nog redden maar hoe kunnen ze die ooit vinden? En dan zijn er nog de wolven die de lijken van de verzetsmensen hebben opgegeten. De spanning in de kleine grot loopt torenhoog op.

De schrijfstijl van de auteur is indringend en eenvoudig tegelijk. In heldere bewoordingen omschrijft Bordes de uitzichtloze situatie waarin de kinderen zich bevinden. Soms schrijft de auteur iets te zakelijk en voel ik de emoties van de kinderen niet, op andere momenten raakt het verhaal me toch. De jongeren zijn volledig op elkaar aangewezen en vormen een ongebruikelijk team. Lukt het ze om de onderlinge verschillen te overbruggen? De kinderen beschikken over allerlei talenten en moeten hun kennis bundelen. De Franse auteur Gilbert Bordes heeft al heel wat boeken op zijn naam staan maar in Nederland is hij nog niet zo bekend. Winterkinderen vormt een mooie kennismaking met zijn werk.

ISBN 9789023996545| ebook | 235 pagina’s | Boekencentrum | maart 2015
Vertaald door Ingrid Scholte-Eijkmans

© Annemarie, 4 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER