Boekenarchief B

Ingrid Baal

De weg van de jonge Wolf


Het gaat over Hilde, een meisje dat haar vader verliest als ze een jaar of vier is. Ze mist hem ontzettend en haar moeder, een gesloten en teruggetrokken vrouw is niet in staat het gat te vullen, zelfs niet om haar te helpen zich ermee te verzoenen.
Ze wonen ook nog eens erg afgelegen, er is geen familie, er zijn geen vrienden of kennissen. Het kind gaat in het dorp naar school, maar krijgt geen contact. Als kinderen proberen haar bij hun spelletjes te betrekken, vindt Hilde dat vreselijk. En al gauw vinden ze haar maar een vreemd kind. Onbekend maakt onbemind, ze blijft dus alleen.
Ze heeft in haar vaders boekenkast een boek gevonden dat haar erg aanspreekt en dat ze dag en nacht bij zich heeft. Ze las:


"Als kind was ik met allerlei ingewikkelde vragen bezig waarop mijn ouders mij met engelengeduld antwoord gaven. Maar niemand kon mijn vragen over de dood beantwoorden. De veronderstelling dat volwassenen iets over het einde van de dingen konden zeggen, was een vergissing. Als ik over de dood begon, begonnen zij over het leven. Behalve grootvader. Hij trok me naar zich toe en zei: "de dood is veel groter dan een biefstuk." Toen hij de teleurstelling over het grapje op mijn gezicht zag, zei hij: "Je kunt de dood niet ten dele en niet ten volle begrijpen. Het punt staat op zichzelf." Hoewel het raadselachtig klonk had ik het gevoel dat ik hem begreep."


Hilde adopteert dit boek als haar lijfboek, ze leest er steeds weer in, en schrijft dingen over. Dat boek is de autobiografie van een draadloper, die na zijn leven in een circus filosofie is gaan studeren en toen het boek schreef. De draadloper wordt haar raadsman, ze praat met hem. Dat hardop praten, en altijd maar met de dood bezig zijn, maakt haar een eenling. En dan wordt ze verliefd...


Volgens de flap is het een bildungsroman. Het meisje trekt zich helemaal in zichzelf terug, omdat er geen enkele begeleiding en leiding geboden wordt. Die leiding vindt ze in de schrijver van een boek en zo komt ze tot volwassenheid. Hm, eigenaardig.


Paperback | 125 Pagina's | Uitgeverij Augustus | 2005 ISBN: 9045703033

© Marjo, januari 2007

Lees de reacties op het Leestafelforum, klik HIER!