Boekenarchief B

Machteld Bouma

Losers


Je kan Dido Bloemendaal het hoofdpersonage van dit boek noemen, zij is degene die je min of meer door het verhaal leidt, maar eigenlijk heeft de straat, de Fermatstraat, de hoofdrol. In die straat valt de hoofdprijs van de postcode loterij, aan die ene kant van de straat. De mensen aan de andere kant hebben pech, en zien alle vreugde en ontwikkelingen met lede ogen aan.
Eén daarvan is de slager, die de enige winkel in de straat heeft, waardoor die zo'n beetje een ontmoetingsplek is geworden. De slager zelf voelt zich schuldig omdat hij op zijn manier heeft zitten bidden dat hij geen prijs zou winnen, maar zijn vrouw is erg jaloers. Want ze ziet hoe de nieuwbakken miljonairs het ene luxe artikel na het andere in huis halen en hoort al die verhalen aan in de winkel. Ze ziet de mensen in hun grote dure auto's vertrekken, naar duurdere wijken, en ze ziet nieuwe bewoners komen. Dido is er daar een van, en ze merkt al gauw dat er al van alles aan de hand was in de straat voor die grote prijs de boel eens flink opschudde.
Een andere nieuwkomer is George, die in het huis gaat wonen waarvan de vorige eigenaars zomaar verdwenen zijn. Dat zijn vrouw deze keer geen lot gekocht had, viel de echtgenoot zwaar, hij zal de meewarige blikken hebben willen vermijden, denkt men. Bij het andere gezin dat geen lot had, is de veertienjarige dochter kwaad weggelopen en niet teruggekomen. De pers heeft alles natuurlijk breeduit in de kranten gezet, en de mensen zijn schuw geworden. Ook de nieuwkomers worden argwanend aangekeken. Alleen Stijn, een aankomend kunstenaar, lijkt zich nergens iets van aan te trekken, en zowel Dido als George vinden in hem de bron die ze zoeken. Maar Stijn heeft een heel eigen plan...


Er zijn enkele kleine dingen die me storen. Je geeft niet een bos orchideeën aan iemand cadeau, je geeft een plant, en ik denk niet dat iemand die wakker wordt eerst denkt dat hij te veel gedronken heeft of ziek aan het worden is, als je huis staat te trillen en je hoort een ongelooflijke herrie van buiten komen! Het lijkt me duidelijk dat je niet zelf de bron van die ellende bent. Ook het te pas en te onpas gebruik van cursief stoort een beetje.
De loterij en alle gevolgen voor winnaars en verliezers vormt de achtergrond voor een roman over mensen: over jaloezie, schuld en angst. De slechtste eigenschappen komen door zo'n ingrijpende gebeurtenis naar boven, en die vormen een prachtige insteek voor een boeiend verhaal. Bouma brengt nog wat spanning in het verhaal door het mysterie van de verdwenen personen. Een lekker leesboek, je zou bijna (bijna!) er voor zorgen dat je nooit zonder lot zit...


Paperback | 224 Pagina's | Artemis & Co ISBN10: 9047200594 | ISBN13: 9789047200598

© Marjo, juli 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Losers


De ondertitel is: Als de buren miljoenen winnen en jij niet...
Ja, wat gebeurt er dan? Is er haat en nijd of wordt het mensen gegund? Haalt dit het slechtste of het beste in iedereen naar boven?


In de Fermatstraat gebeurt dit. De helft van de straat wint een grote prijs in de postcodeloterij. Aan de overkant wonen de verliezers, de 'losers'.
Die avond van bekendmaking van de winnende postcode vieren de winnaars feest op straat, laten flessen champagne aanrukken en slaan helemaal door, oude televisietoestellen worden bijvoorbeeld onmiddellijk uit het raam gegooid. Later zien de losers de breedbeeldschermen afgeleverd worden, evenals sportwagens en allerlei andere zeer luxe artikelen. Maar de meeste winnaars verhuizen naar een riante woning elders, hun oude meubilair achterlatend.
De straat is ineens een flink aantal bewoners kwijt.
Slagerij Koker, een 'loser', vormt het middelpunt van de straat, daar worden de nieuwtjes uitgewisseld. Slager Arie Koker maakt ook als eerste kennis met de nieuwe bewoners. Zoals Dido Bloemendaal, een overspannen lerares en George, een beetje geheimzinnige vrouw waar niemand goed hoogte van krijgt. Zo stug en ongeïnteresseerd als George is, zo open en benieuwd is Dido naar haar buren en de wijk. Zij merkt dat de bewoners weinig toeschietelijk zijn nadat de pers massaal over de 'losers' zijn heen gevallen. Na de dag van de miljoenenklapper is namelijk een meisje verdwenen en is een ander echtpaar nooit meer gezien...
Dido ontdekt stukje bij beetje wat zich allemaal afspeelde in de Fermatstraat.


Op zich is het een lekker wegleesboek. Persoonlijk vind ik het jammer dat de karakters niet meer uitgediept zijn, het blijft allemaal nogal oppervlakkig. Sté Koker, de vrouw van de slager, ziet groen van jaloezie maar veel meer komen we niet van haar te weten. Arie bezoekt een psychiater vanwege zijn schuldgevoel, hij hoopte dat hij niet zou winnen. De aan alcohol verslaafde bewoonster, de goedmoedige, zachtaardige buurvrouw die altijd al zoveel mogelijk aan goede doelen gaf, de kunstenaar Stijn... Allemaal interessante figuren die tot echte, tot de verbeelding sprekende personages hadden kunnen uitgroeien. Het had een mooie psychologische roman kunnen worden. Door er een thrillerelement in te voegen wordt de aandacht verlegd naar het verdwenen meisje en het plotseling vertrokken echtpaar. Dat maakt dat het net geen roman en net geen thriller is. Maar dat neemt niet weg dat het wel vlot geschreven is en als je zin hebt in een niet al te zwaar boek dan is dit een aanrader.


Paperback | 224 Pagina's | Artemis & Co ISBN10: 9047200594 | ISBN13: 9789047200598

© Dettie, juli 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!