Boekenarchief B

Jasper van Buren

Boeddha’s uitsmijter
Jasper van Buren

Het verhaal begint in de jaren tachtig in Rotterdam. Twee ongeveer vijftienjarige jongens, voor wie drugs, seks en alcohol natuurlijk belangrijk zijn. En de vechtsport.


‘Terwijl we langs de verpauperde wijk 110-Morgen liepen, verscheen er een gast met een beige regenjas en een bruine gleufhoed. Hij was een kop kleiner dan ik, en een kop breder. Hij leek op Marlon Brando: platte neus, volle mond, in zijn blik iets tussen nostalgie en hilariteit, Zonder te stoppen stelde Mike ons aan elkaar voor. Omar Benmoussa heette dit figuur dat tussen ons in meeging, deze parodie op een detective. Door zijn uitdossing belachelijk te vinden, hoefde ik niet vast te stellen dat ik me niet zo in de publieke ruimte zou durven te begeven.
Mike zei tegen mij: ‘Omar is van school gestuurd.’


Jasper, de ik-verteller, is onmiddellijk geïnteresseerd in deze vreemde jongen. ‘een nieuw type mens’, noemt hij hem.
Toch: veel raakvlakken hebben ze niet. Dezelfde school, waar de één jaar oudere Omar vandaan gestuurd werd in de brugklas omdat hij een onvoldoende te veel had. Woonplaats dezelfde stad, Jasper woont in Hilligersberg, Omar komt uit Ommoord.
Jasper doet VWO, waarna hij rechten gaat studeren. Omar richt zich op de vechtsport, later het Boeddhisme.
Wat meisjes, later vrouwen betreft is Jasper verlegen, dus terughoudend, Omar gedraagt zich als man van de wereld en snoeft daarover.
Meer verschillend kunnen deze jongens niet zijn, toch blijven ze contact houden, ook als ze eenmaal volwassen zijn en hun eigen weg gevonden lijken te hebben. Op dit punt: het levensdoel bereiken, is Omar  zelfverzekerd en doortastend, terwijl Jasper de eeuwige twijfelaar is.
Het is door Omar dat Jasper kung-fu gaat bedrijven, maar hun wegen lopen ook daar niet gelijk.
Omar raakt namelijk verlicht. Hij is helderziend. Jasper raakt er van overtuigd dat zijn vriend inderdaad zijn gedachten leest. Hij kan nauwelijks weerstand bieden aan de invloed van Omar, en dat blijft niet goed gaan.


‘Ik wil mijn privacy terug. Ik wilde weer alleen kunnen zijn in mijn hoofd, tot voor kort de enige plek waar ik me min of meer op mijn gemak voelde.’


Of hij dat voor elkaar krijgt? Omar zit onder zijn huid, in zijn hoofd en in zijn (zwarte) hart.


Boeddha’s uitsmijter is het verhaal van een vriendschap die geen ware vriendschap is. We volgen Jasper tot hij als een mak en weerloos insect in het web van Omar verstrikt is geraakt, en daarna volgen we hem bij het tergend langzame en moeizame losmaken van de plakkerige draden.
Het verhaal wordt geschreven vanuit Jasper. De lezer heeft geen idee hoe Omar in dit verhaal staat.


Het boek schetst het leven van jongeren in de jaren tachtig. Er is af en toe een opmerking als deze: ‘nu ik dit opschrijf…’ hetgeen het verhaal een authentiek autobiografisch tintje geeft.
Voor een groot deel zal het ook wel over de schrijver zelf gaan, maar wat wel en wat niet?
Maakt ook niet uit, het is een boeiend verhaal, geschreven in een prettige stijl, nergens hoogdravend (dat zou ook niet bij het verhaal passen) en herkenbaar. Met als extraatje tips om een goede nasi te maken…


Jasper van Buren (Schiedam, 1959) studeerde rechten. In 2017 verscheen Ravijn, zijn debuutroman.


ISBN 9789492241344 | Paperback | 232 pagina's | Uitgeverij Magonia | september 2020

© Marjo, 15 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRavijn
Jasper van Buren


‘Het voelde alsof ik zojuist een sprong gemaakt had over een ravijn. Het was alleen onzeker of ik de overkant zou halen.’

Een jong stel komt op Tenerife wonen. Het is 1970, de tijd van generaal Franco.
De ik-figuur, Thomas Verhelst, heeft een baan gekregen bij de Britse firma Santa Cruz Wholesale. De verkoop dus. Bier en toffees. Thomas ontdekt al gauw dat de Spanjaarden er andere ideeën op na houden als het gaat om marketing. Ook blijken de Spaanse normen en waarden anders te zijn. Het begint al op kantoor. Van op tijd komen en afspraken nakomen is nauwelijks sprake.


Met Ramon Trujillo, zijn Spaanse collega, is vanaf het begin de omgang enigszins problematisch. Dat wordt erger als Thomas diens vrouw Nuria wel ziet zitten. Ook Thomas’ partner, Jet, is daar niet van gecharmeerd natuurlijk. Zij heeft het toch al moeilijk: in Spanje hoort een vrouw thuis, met haar kinderen en huishouden. Zij heeft niets te doen, en haar poging een dansschool op te zetten wordt niet gewaardeerd. Thomas daarentegen lijkt zijn weg wel te vinden. Het doet hun relatie geen goed.


Niet alleen het Tenerife van 1970 speelt een rol in het verhaal, ook Rotterdam, de stad waar Thomas geboren is, waar zijn vader een oorlogsheld was, en waar Thomas kennis maakte met het ruige leven.


‘Rotterdam, jij desolaat wederopbouwgedrocht dat ik met hart en ziel verdedigd had tegen Leidenaren die je het liefst in de achteruitkijkspiegel zagen, tijdens het bombardement op je centrum werd ik geboren, gelukkig ver buiten het bereik van de Heinkels in kakkineus Hillegersberg.’


Het verleden van Thomas met de verstoorde relatie tot zijn ouders, vooral zijn vader, speelt een steeds grotere rol. Thomas moet constateren dat hij niet zo veel anders is dan zijn vader en dat bevalt hem niet.


Deze debuutroman smaakt naar meer. De soms staccato-achtige stijl geeft swung aan de tekst, en terwijl er geen woord teveel staat, zijn er toch soms die mooie treffende vergelijkingen.


Jasper van Buren
(Schiedam, 1970) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is al jarenlang werkzaam als copywriter bij reclamebureaus. Zijn interesse in film, literatuur en alles wat niet Nederlands is, is direct terug te vinden in zijn werk. Ravijn is zijn debuutroman.
En bekijk de mooie omslag...


ISBN 9789492241115 | paperback | 168 pagina's | Uitgeverij Magnolia| september 2016

© Marjo, 24 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER