Boekenarchief B

Piet Bakker

Deining in Zwinderen
Piet Bakker

Piet Bakker was een Nederlandse journalist en schrijver. Hij was mede-oprichter van het tijdschrift Elsevier. Zijn bekendste verhalen gaan over de belevenissen van het straatjochie Ciske Vrijmoeth, alias de Rat.

Dat ik dus de naam herkende toen ik gisteren over een rommelmarktje zwierf is niet vreemd. Ik heb het boekje meegenomen voor een euro. Het telt 130 pagina's in A5-formaat en was dus tussen twee grote treinstations al uit. Grappig dat ik zojuist ontdek dat Zwinderen bestaat! Het is een dorp in de buurt van Coevorden.

Het verhaal gaat over - heel actueel eigenlijk, terwijl het boek uit 1958 stamt - een oliemagnaat die een proefboring wil komen doen. Het dorp op zijn kop! De adellijke familie is tegen, die willen de tijd terug zoals het voor Napoleon was. De milieubeweging - toevallig vertegenwoordigd door de adellijke zoon - is ook tegen. De burgemeester wil eigenlijk alleen tijd doorbrengen met zijn rozen, maar zijn gemeentehuis is erg krakkemikkig, en hij ruikt geld.

Het werk dat hij zou moeten doen - maar hij is er nooit - wordt gedaan door zijn gemeentesecretaris en de factotum. Deze twee mannen zijn min of meer de hoofdpersonen. Het maakt hen niet zo veel uit wat er gebeuren gaat, zij zijn met andere dingen bezig: de secretaris vrijt met de dochter van de burgemeester, tegen de zin van haar ouders die willen dat zij trouwt met de adellijke zoon. Zijn baan wankelt, en het aanbod van de oliemagnaat klinkt goed. De factotum verspilt ook de goodwill bij zijn baas, zodat de burgemeester zich plotsklaps geconfronteerd ziet met het feit dat hij zijn eigen werk moet gaan doen. En er komen verkiezingen aan, de politiek is een rommeltje. Maar de secretaris maakt daar goed gebruik van.

Hoe gedateerd zou dit boekje kunnen zijn, ware het niet dat corruptie, eigenbelang en domheid nog altijd een rol speelt bij de mensen die het voor het zeggen hebben. Het is een vermakelijk verhaaltje.


Paperback | 130 pagina's | Uitgeverij Elsevier | ISBN: 0000000000 | met illustraties van Eppo Doeve | 1958

© Marjo, 22 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren