Boekenarchief B

Jo Baker

http://www.jobakerwriter.com

 

Landgoed Longbourn
Jo Baker


Wie kent het boek Trots en vooroordeel (Pride and Predjudice) niet? Het bekende en meermalen verfilmde boek van Jane Austen over Mr. en Mrs. Bennet met hun vijf dochters die allen aan de man moeten worden gebracht. Natuurlijk moest dat het liefst een man van aanzien en met geld zijn. Wie kent niet alle toestanden voordat Elizabeth en Darcy eindelijk ja zeggen tegen elkaar? En wie leefde niet mee toen Lydia, tot schande van de familie, er vandoor was met Wickham? Veel mensen hebben genoten van het verhaal rond de vijf zussen.


En nu is er dit boek waarin we de andere kant te zien krijgen. In dit boek maken we namelijk kennis met het bedienend personeel van Longbourn, het landgoed waar de Bennets woonden.  In de keuken en de vertrekken van de bedienden speelt zich een heel ander leven af dan bij hun werkgevers. Elke keer als de familie Bennet aan al hun ideeën en opwellingen toegeven moet het personeel paraat staan. Bij een plotseling bezoek is er paniek en wordt er alles uit de kast getrokken om toch maar een goede indruk te maken. Een uitstapje van de dames betekent daarna een hoop werk voor de bediendes. Schoenen en kleding moeten van modder ontdaan en gewassen en gedroogd worden. Alles moet smetteloos schoon zijn. Het personeel moet veel, de vloer moet geboend, de po's moeten geleegd, de paarden moeten verzorgd worden evenals de maaltijden etc.. Veel rust is er niet.


Hoofdpersoon in dit boek is het weesmeisje Sarah dat door mevrouw Hill de huishoudster en kokkin in huis is gehaald. Samen met Polly ook een weesmeisje maar feitelijk te jong en dromerig om goed mee te kunnen helpen slaat zij zich door alle drukke werkzaamheden heen.
Boven hun hoofd speelt zich het leven van de Bennets af. We zien Mr. En Mrs Bennet door de ogen van mevrouw Hill. Hun dochters Elizabeth en  Jane praten wel met Sarah en zijn aardig maar toch, ze blijft een ondergeschikte. Mr. Darcy ziet Sarah niet eens staan, hij kijkt dwars door haar heen. Wickham daarentegen is erg gecharmeerd van de mooie Sarah én de schattige, naïeve Polly.
Op een dag blijkt Mr. Hill plotsklaps ene James Smith te hebben aangenomen. Een lange, zwijgzame, magere jongen die zijn intrek neemt op de zolder van de paardenstal. Met zijn komst verandert er veel voor Sarah, Polly en mevrouw Hill.


Het knappe van dit boek is dat Jo Baker het verhaal van Jane Austen aanhoudt; de amoureuze bezoeken van de heren, de ontwikkelingen in de romances, Mrs. Bennet en haar malheurs en zwakke zenuwen etc. alles klopt. Het is erg apart om het beroemde verhaal vanuit een heel ander licht te zien. Daarnaast krijgen we ook zijdelings over de koloniale verhoudingen te lezen door midden van het personage Ptolemey de gekleurde ex-slaaf die als bediende werkt op het naburige landgoed Netherfield Park.
Het is een prachtige roman, in de ware zin van het woord, die een toevoeging vormt aan het beroemde boek. Een must voor de liefhebbers van Jane Austen.


Jo Baker studeerde Engelse literatuur in Oxford, waarna ze in Belfast haar master in Ierse literatuur behaalde.


ISBN 9789023485377 paperback 430 pagina's uitgeverij Cargo mei 2014
vertaald door Marijke Versluys en Aleid van Eekelen-Benders

© Dettie, 15 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER